Карієс - це руйнування структури зуба, яке може вплинути як на емаль (зовнішнє покриття зуба), так і на шар дентину зуба.

Він виникає, коли на зубах залишаються продукти, що містять вуглеводи (цукор та крохмаль), такі як хліб, крупи, молоко, газована вода, фрукти, тістечка або цукерки. Бактерії, які живуть у роті, перетравлюють ці продукти, перетворюючи їх на кислоти. Бактерії, кислота, залишки їжі та слина з’єднуються, утворюючи наліт, який чіпляється на зубах. Кислоти в зубному нальоті розчиняють поверхню емалі зубів, створюючи в зубах отвори, які називаються порожнинами.

Ознаки та симптоми карієсу різняться залежно від їхнього поширення та локалізації.  Коли карієс тільки починається, у вас може взагалі не бути ніяких симптомів. Проте, коли розпад прогресує, можуть з‘явитися такі симптоми:

  • Зубний біль, або біль, що виникає без видимої причини;
  • Чутливість зубів;
  • Біль різного ступеня при споживанні їжі, вживанні солодкого, гарячих або холодних напоїв;
  • Помітні дірки або ямки в зубах;
  • Коричневі, чорні або білі плями на будь-якій поверхні зуба;
  • Біль при укусі;

Якщо ви відчуваєте хоч один із пунктів наведених вище, негайно зверніться до стоматолога у Києві для огляду та консультації.

Щоб запобігти карієсу потрібно дотримуватись простих порад:

  1. Чистіть зуби принаймні двічі на день зубною пастою, що містить фтор. Бажано чистити зуби після кожного прийому їжі та особливо перед сном. 
  2. Якщо ви не зробите цього, незабаром після їжі утворюється наліт, який може стати причиною появи перших стадій карієсу.
  3. Щодня очищайте міжзубні проміжки за допомогою зубної нитки.
  4. Використовуйте ополіскувач для рота, який містить фтор.
  5. Фтор, природний мінерал, допомагає запобігти карієсу та навіть може повернути назад найраніші стадії пошкодження зубів. Деякі ополіскувачі також містять антисептичні інгредієнти, які допомагають знищити бактерії, що викликають наліт.
  6. Вживайте поживну та збалансовану їжу та обмежте шкідливі перекуси. 
  7. Уникайте вуглеводів, таких як цукерки, крекери, снеки та чіпси, які можуть залишатися на поверхні зубів. Продукти, які тривалий час чіпляються за зуби, такі як молоко, морозиво, мед, цукор, газована вода, сухофрукти, тістечка, печиво, цукерки та м’ята, сухі пластівці, більш схильні викликати карієс, ніж продукти, які легко змиваються слиною. 
  8. Коли ви постійно перекушуєте або п’єте солодкі напої, ви даєте бактеріям ротової порожнини більше палива для вироблення кислот, які атакують ваші зуби та зношують їх. А вживання газованої води або інших кислих напоїв протягом дня допомагає створити постійну кислотну ванну над вашими зубами.
  9. Порадьтеся зі своїм стоматологом щодо використання додаткового фтору, який зміцнює ваші зуби.
  10. Через користь фтору для зубів, його також додають до води. Проте звичайна вода в пляшках не містить цього поживного компоненту.
  11. Регулярно відвідуйте свого стоматолога для професійного чищення та огляду порожнини рота.

Також існують певні фактори ризику розвитку карієсу, які, на жаль, майже неможливо виключити з нашого життя.

Серед них:

Годування дитини перед сном. Коли немовлятам перед сном дають пляшечки, наповнені молоком, сумішшю, соком або іншими цукровмісними рідинами, ці напої залишаються на їхніх зубах годинами, поки вони сплять, живлячи бактерії, що викликають гниття. Це пошкодження часто називають карієсом з дитячої пляшки. 

Молодший або похилий вік. Сучасна тенденція показує, що карієс часто зустрічається у дуже маленьких дітей та літніх людей. З часом зуби можуть зношуватися, а ясна відступати, що робить зуби більш вразливими. 

Сухість у роті. Сухість у роті викликається нестачею слини, яка допомагає запобігти карієсу, змиваючи їжу та наліт із зубів.  Речовини, що містяться в слині, також допомагають протидіяти кислоті, що виробляється бактеріями.  Певні ліки, деякі захворювання, опромінення голови чи шиї або деякі хіміотерапевтичні препарати можуть збільшити ризик карієсу, зменшуючи вироблення слини.

Зношені пломби. З роками зубні пломби можуть ослабнути, почати руйнуватися або утворювати шорсткі краї. Це дозволяє легше утворювати наліт та ускладнює його видалення.

Розлади харчування. Анорексія та булімія можуть призвести до значної ерозії зубів та карієсу. Кислота шлунка від багаторазової блювоти (прочищення) омиває зуби та починає розчиняти емаль.  Розлади харчування також можуть перешкоджати виробленню слини.

Карієс є настільки поширеним захворюванням зубів, що ви можете не сприймати його серйозно. І ви можете подумати, що це не має значення, якщо у дітей з’являється карієс на молочних зубах. Однак він може мати серйозні ускладнення, які призведуть до тривалого лікування зубів.