У суботу, 16 грудня, у Львові відкриють новий міждисциплінарний простір – Дім Звуку. Простір площею понад 1000 квадратних метрів функціонуватиме в історичній будівлі Львівського радіо (вул. Князя Романа, 6). Саме тут у 1930 році почалося радіомовлення на Заході України, і саме в цій будівлі в різний час працювали польське, німецьке, радянське, а згодом і українське радіо. Тепер тут працюватимуть зі звуком та створюватимуть різні аудіопродукти і навіть освітні програми.

На відкритті 16 грудня команда Львівського радіо презентуватиме напрямки діяльності Дому. В межах відкриття заплановані лайв-події у новому просторі, через які відкриватимуть потенціал Дому Звуку та знайомитимуть відвідувачів з його просторами. Також на заході будуть збирати кошти на FPV дрони для львівської 103 бригади ТРО.

Програма відкриття:

·        14:00 - Офіційне відкриття Дому Звуку, презентація інституції, її програмних напрямків діяльності та команди.

·        15:00 - Панельна дискусія про звуки та шуми війни «Звукові ландшафти / не тихі краєвиди». Учасники: Богдан Шумилович, Юрій Вовкогон та Тарас Назарук.

·        16:30 - Аудіоперформанс Григорія Семенчука «Поріг чутності (Літературна редакція)». Поетично-музичний перформанс з використанням записів з архівів літературних програм Львівського радіо минулого сторіччя. Суміш електронної музики і записів читань поезії Богдана-Ігоря Антонича, Павла Тичини, Євгена Плужника, Миколи Вінграновського та інших поетів.

·        17:30 - Звуковий перформанс з елементами АСМР (Фещак/Романишин) – взаємодія з поверхнями в підвальному приміщенні виставкового простору Дому Звуку

·        18:30 - Аудіодрама-ремікс «Лісовий фільварок» – саунд-експеримент Андрія Бондаренка, спроба радикального перепрочитання відомої п’єси польського драматурга Александера Фредро «Дами і гусари». В основу лягла радіопостановка з фонотеки «Львівського радіо» 1977 року. Драматург Андрій Бондаренко створив звуковий ремікс старої плівки, переповівши класичну історію таким чином, щоб показати її темні зловісні сторони, невидимі раніше.

·      20:00 - Концерт для препарованого фортепіано від композиторів ЛНМА. Прозвучать твори Яни Григор’євої, Анни Гуріної, Андрія Костіва, Дениса Кучера, Михайла Максимчука, Остапа Мануляка, Ігнатія Мойсеїва, Захара Озерського, Ксенії Стеценко, Мар'яна Філь та Аліси Формазюк.

Інсталяції, які можна оглянути на відкритті:

- Звук міста / Sound of the City – звукова інсталяція, яка є версією «звукового килима». Була створена в 2012 році для фестивалю Musica Electronica Nova у Вроцлаві. Усі звуки в цій інсталяції були записані на вулицях Львова. Автор інсталяції – український композитор, виконавець та організатор мистецьких ініціатив Остап Мануляк.

- Студія: простір, де звучать хіти української естради – тут свої хіти колись записував відомий український композитор Ігор Білозір. Сидячи у зручному фотелі, ви зможете почути «Пісня буде поміж нас», «Два перстені», «Катерино», «Міську, вважай», «Щось, зимно», «Франсуа» та безліч інших хітів ексклюзивного міксу, сформованого з архівних плівок фонотеки.

- Акустика мережі – звукова інсталяція, завдяки якій можна дослідити акустичний зліпок приміщень, які перебувають на балансі ЛКП «Львівське радіо».

Дата: 16 грудня

Час: 12:30 - 21:00

Адреса: вул. Князя Романа, 6, Львів.

Вхід на всі події - добровільний донат на FPV дрони для львівської 103 бригади ТРО