Риштування дозволять вберегти нещодавно відреставровану будівлю від можливих руйнувань у зв’язку з російською військовою агресією.

Участь у прес-конференції взяли працівники Львівського історичного музею, члени Благодійної організації «Друзі Львівського історичного музею», представники  Світового фонду пам’яток (World Monuments Fund), Посольства США в Україні,  представники Львівської ОВА та депутати Львівської обласної ради. 

Учасники прес-конференції розповіли про заходи, які вдалося реалізувати задля збереження пам’ятки «Чорна Кам`яниця» від руйнування. Директор Львівського історичного музею Богдан Чмелик  подякував представникам Світового фонду пам’яток (World Monuments Fund) та Посольству США в Україні за дієву підтримку:

«Ми дуже вдячні нашим партнерам зі Сполучених Штатів Америки  за всебічну підтримку. І за зброю, яку вони надають, щоб ми могли боротися за нашу незалежність і за усі програми, які пов’язані зі збереженням нашої культурної спадщини. Маємо тверду віру і надію, що перемога буде за нами», - зазначив Богдан Чмелик.

У 2016–2019 роках Львівський історичний музей успішно реалізував грантовий проєкт: «Збереження будинку Альберті 16 сторіччя («Чорної Кам’яниці») на площі Ринок у Львові». Грант надав Посольський фонд США зі збереження культурної спадщини  у сумі 275 тисяч доларів США, дольова участь Музею 10%.

В межах виконання грантових зобов’язань відреставрували головний фасад Чорної Кам’яниці та скульптури на ньому, внутрішній дворик, фойє, групу пам’яток кам’яної скульптури,  обладнали сучасними засобами збереження приміщення фондосховища скульптури. Також здійснили розкопки внутрішнього дворика Кам’яниці та створили експозицію Лапідарію (епіграфіки, кам’яних архітектурних і скульптурних фрагментів з львівських будівель).

З 2019 року у Чорній Кам’яниці функціонує новостворений Музей історії міста Львова.

Із початком повномасштабного вторгнення російських військ  на територію України постало питання збереження щойно відреставрованої пам’ятки від ймовірних руйнівних загроз.

Світовий фонд пам’яток (World Monuments Fund), Львівський історичний музей, Благодійна організація «Друзі Львівського історичного музею» за сприяння Посольства США в Україні встановили захисну конструкцію перед фасадом будинку.  Узгоджений кошторис проєкту склав 10 231,25 дол США, що включає витрати на закупівлю матеріалів, монтаж/демонтаж конструкції, оренду риштування на 6 місяців та дизайн банера.

В результаті реалізації проєкту будівлю захищено тимчасовою спорудою, яка суттєво убезпечить головний фасад Чорної Кам'яниці та скульптури, що не підлягають демонтажу. Захисна конструкція є достатньо міцною, щоб протистояти уламкам, не завдаючи при цьому пошкоджень поверхні або конструкції будівлі. Зовнішня поверхня захисної споруди є естетично сумісною з історичним середовищем площі Ринок. На ній розміщено фото фасаду Чорної Кам’яниці з логотипами Музею та партнерів.