Начальник Львівської ОВА Максим Козицький зустрівся з Омбудсменом Італії Маріно Фарделлі, який прибув до Львова на міжнародну конференцію Офісу Президента та Офісу Омбудсмена «Свобода або страх», на якій також обговорювали формулу миру Президента. 

Після серії лекцій Омбудсмен завітав до Львівської ОВА. Очільник області подякував усьому італійському народові за підтримку України у час повномасштабної війни.

«З 24 лютого 2022 року життя багатьох українців назавжди змінилось. Повномасштабна війна загострила почуття збереження власного життя та життя своїх дітей. Хтось залишився у відносно безпечних областях нашої країни, наприклад, понад двісті тисяч людей евакуювались саме на Львівщину, а дехто поїхав у нову країну. Все – заради безпеки. На допомогу нам прийшли багато європейських країн: Польща, Чехія і, звісно, Італія. Цей список можна продовжувати. Ми безмежно вдячні усім за прихисток наших людей, за соціальну та фінансову підтримку», – наголосив Максим Козицький.

Омбудсмен Італії Маріно Фарделлі в Україні вперше. Серед його безпосередніх обов’язків є розв’язання питань, пов’язаних з правами українських мігрантів, співпраці у сфері цивільного захисту між Італією та Україною. Наприклад, неповнолітні без супроводу, легалізація та переклад документів, організація мовних курсів, безоплатне харчування для дітей у школах і дитячих садочках тощо.

«Склалось враження, що зараз європейська спільнота потроху повертається спиною до України, є відчуття «втоми» до теми війни в Україні. Це неправильна позиція. російські окупанти чинять геноцид українського народу і про це варто пам’ятати. Попри війну та холод я приїхав до вас, щоб на власні очі побачити, чим живе країна у стані війни, які у неї турботи. А також я хочу почути історії людей, які втратили дім, близьку людину, втратили зв’язок з кимось з рідних. Ці історії я переказуватиму в Італії, щоб ми пам’ятали», – наголосив Омбудсмен Італії.

Довідково:

Україна отримує від Італії допомогу та підтримку у військовій, політичній та гуманітарній сфері. Від початку великої війни нашій країні надали протитанкові ракетні комплекси, переносні зенітно-ракетні комплекси, міномети, артилерійські снаряди, амуніцію, бронеавтомобілі тощо.

Уряд Італії одностайно схвалив постанову про продовження постачання зброї в Україну до 31 грудня 2023 року. Допомога, зокрема, буде спрямована на посилення протиповітряної оборони для захисту інфраструктури України від російських ракетних та авіаційних ударів.