Автомобілі поїдуть на передову. Сьогодні, 11 липня, Західному міжрегіональному управлінню Держприкордонслужби передали 23 автомобілі. Це реанімобілі із медичним вантажем та позашляховики, придбані за кошти  іспанських благодійників. У межах проєкту «1000 автомобілів свободи» усі ці машини поїдуть на передову. 

«Величезне дякую благодійним організаціям Королівства Іспанії та всьому іспанському народові за ваше відкрите серце і за ці автомобілі. За те, що ви прихистили 125 тисяч українців у своїй країні. Вдячність вам за десятки тисяч тонн гуманітарної допомоги. Ви підтримали, щоб Україна стала кандидатом у члени ЄС. Ці 23 автомобілі отримають справжні воїни – Держприкордонслужба, яка з 24 лютого стоїть на сторожі наших кордонів не лише там, де бойові дії, але й оберігали кордон на заході, коли майже 2 млн громадян залишали Україну», – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Ці автомобілі – не перша допомога від іспанського народу. Як розповів начальник Західного міжрегіонального управління Держприкордонслужби, генерал-майор Віктор Бабюк, раніше прикордонники вже отримали 21 реанімобіль.

«24 лютого росія безпідставно розпочала активну фазу своєї агресії. Весь цивілізований світ чинить супротив їй і допомагає Україні. Щодня через пункти пропуску Західного регіонального управління отримуємо допомогу від країн Європи, урядових і неурядових організацій, громадян, зокрема велика підтримка від іспанців.  Отримані раніше реанімобілі вже рятують життя на в епіцентрах бойових дій. Крім того, Королівство Іспанія прийняло на лікування 21 прикордонника. Дякую вам за цю суттєву допомогу», – наголосив генерал-майор Віктор Бабюк.

 Після обліку усі автомобілі скерують прикордонникам на схід та південь України. Вони обладнані дефібрилятором, кардіомоніторами та іншим медичним обладнанням, яке дозволяє надати першу невідкладну допомогу. 

«Ми знаємо, якою важливою є медична підтримка для наших бійців – ще з 2014 року, коли Східне управління, на чолі якого я був, прийняло перший бій на ділянках Луганського і Донецького прикордонних загонів. Так, начальник Західного регіонального управління був поранений і відновлений до служби,  завдячуючи нашій медицині і медичній підтримці. Начальник Львівського прикордонного загону теж був важко поранений і відновлений, а  зараз керує загоном. Ця допомога – це надія для тисяч наших військових і цивільних, які будуть впевнені в тому, що автомобілі, екіпіровані в повному обсязі медичними препаратами, збережуть життя людей. Дякую усім дотичним до цієї допомоги», – зазначив Радник голови Держприкордонслужби, генерал - лейтенант Андрій Кучеренко.

Окрім того, автомобілі містять коробки із медикаментами, зокрема антибіотиками, хірургічними приладами, дезінфікуючими засобами.

«Дякуємо, що дозволяєте допомагати вашому народу. Ми відчуваємо себе частиною України. Ми розуміємо, що ваша країна зазнала удару і хочемо вас підтримувати. Ми будемо з вами до перемоги», –  акцентувала під час події сестра Люсія,  представниця від благодійних організацій Іспанії, директорка фундації монастиря Санта–Клара.

Благодійник Рауль Маркета, який є директором соціального відділення одного з найбільших банків Іспанії КайшаБанк Груп, зазначає, що ця установа завжди підтримувала соціальні цілі і тому не могла стояти осторонь подій, які відбуваються в Україні. Автомобілі купили за кошти клієнтів банку, які відгукнулись на заклик підтримати українських воїнів.

«Вся наша група від початку працює, щоб допомогти українцям у різний спосіб. Для допомоги Україні ми накопичили більше ніж 10 млн євро, прийняли понад 500 біженців в Іспанії та більше ніж 40 людей, які потребували медичної допомоги, а також – придбали 200 тисяч коробок ліків. Ми дуже раді допомогти, наші волонтери і надалі допомагатимуть усім, що потрібно», – наголосив Рауль Маркета.

Він зазначив, що загалом українським воїнам передадуть 75 машин.

«Це показує, що весь  народ хоче допомогти. У кожній машині є все, що необхідно для реанімації поранених. Ви мужньо захищаєте свою країну і ми підтримуємо вас»,  –  додав Рауль Маркета.

У межах заходу  начальник Львівської ОВА Максим Козицький та керівництво Держприкодонслужби  на знак подяки відзначили грамотами та медалями іспанських благодійників.