16 червня о 18:00 на Малій сцені Театру Лесі відбудеться прем’єра вистави «Один день» — останньої прем’єри сезону 2022/23 #бутиуформі.


Індастріал-драма «Один день» — це вистава про стару жінку, яка вже 8 років мешкає у чужому місті, бо була змушена покинути рідне — Донецьк, через війну. Це вистава про втрату дому, пам’ять та мрію про повернення.

«Усі знають, найважча боротьба – з самим собою. Що протиставити своєму страху, своїй злості, своїй хворобі, своєму сорому? Ніна озброюється мрією. Про свіжу випічку з донецьких пекарень, про прогулянки Донбас-ареною, про запах Кальміуса. Вона переконана, що все найкраще і найгірше у її житті вже сталось. Вона рутинно перегортає календар…», - йдеться у описі вистави.

Виставу «Один день» створено за однойменною п’єсою Лени Кудаєвої — психологині та драматургині з Донецька. У 2014 році, коли росія напала на Україну, Лена Кудаєва була змушена покинути рідний Донецьк. Після низки переїздів вона опинились у Краматорську, де мешкала до 2022 року. А потім була змушена покидати домівку вдруге.

Головну роль у виставу виконує Тетяна Фролова.

«Моя героїня мріє по повернення додому — до рідного Донецька, до міста, у якому вона росла, але змушена була покинути його через війну, яку розв’язала росія у 2014 році. Це стара хвора жінка, вона сама у чужому місті. Героїня не знає, чи повернеться додому, чи дочекається перемоги, але вона плекає велику надію — бо це все, що у неї залишилось», — каже Тетяна Фролова, виконавиця головної ролі.

Режисер вистави — Дмитро Захоженко. Сценограф — Олексій Хорошко.

«Це вистава про боротьбу. В першу чергу про боротьбу за сенс життя. За оту першу причину встати з ліжка, помитися, почистити зуби і рухатися вперед», — говорить режисер вистави Дмитро Захоженко.

Діють: Ніна Григоріївна — Тетяна Фролова; Максим — Андрій Росчіс; Чугайстер — Артур Темченко.

«Ця вистава — це своєрідний психотерапевтичний сеанс. Щодня відбуваються жахливі події, а ми носимо наслідки цих подій всередині. “Один день” може подарувати відчуття полегшення тим, хто переживає емоції, схожі на відчуття головної героїні.

Гадаю, глядачам та глядачкам буде цікаво розділити цей досвід — гіркий, але обнадійливий. Бо у висновку все сходиться саме до надії. Запрошую!», — додає Тетяна Фролова.

Прем’єра відбудеться 16 червня о 18:00 на Малій сцені Театру Лесі. Вхід до сцени — через дворик театру з вулиці Захисників України (крізь сіру браму навпроти зупинки).