З нагоди свята в обласному архіві розказали про унікальні документи, які перебувають на збереженні, та показали як виглядає процес оцифрування важливих екземплярів.

Сьогодні, 9 червня, в Україні відзначають міжнародний день архівів. З цієї нагоди у Державному архіві Львівської області організували день відкритих дверей для представників архівної справи цілої області.

У межах заходу всім присутнім презентували виставку під час якої кожен охочий зміг ознайомитися з цікавими архівними матеріалами та доторкнутись до історії, завдяки унікальній колекції фото-документів минулих століть. Один з виставкових залів присвячений документам про сучасну російсько-українську війну, який архів збирає самотужки, зокрема це спогади очевидців, фото та відеоматеріали, які вміщують в собі пережиті події окремих днів російського вторгнення.

Заступник начальника Львівської ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Олександр Кулепін розповів про сучасні тенденції в галузі  оцифрування та важливість цифрових технологій для збереження культурної спадщини.

"З нагоди свята ми зібралися в Державному архіві Львівської області, щоб обговорити як розвивається ця інституція та інші архіви на території Львівщини. Ми презентували також проєкт оцифрування архівних справ, який складається з двох частин: платформи на якій усе розміщують та самих оцифрованих документів. Понад 200 тисяч сторінок різноманітних справ вже є оцифровано і цьогоріч робота триватиме надалі. Це пришвидшить роботу дослідників та спростить доступ до необхідних документів", - зазначив Олександр Кулепін.

Також він додав, що Львівська ОВА цього року ініціює проєкт, який дасть змогу краще зберігати архівні справи, що зберігаються у Львові на вулиці Буйка. Документам, що зберігаються там, не забезпечено належних умов, що ставить під загрозу їх відтворення для наступних поколінь. Таким чином ми збережемо архівний фонд, який перебуває там зараз.

Для тих, хто бажав дізнатися більше про процес оцифрування архівних документів організували спеціальну демонстрацію, на якій кожен зміг спостерігати, як фахівці з оцифрування історичних документів проводять роботу, використовуючи сучасні технології.