Сьогодні, 8 листопада, начальник Львівської ОВА Максим Козицький та міністр-президент федеральної землі Саар (Федеративна Республіка Німеччина) Анке Релінгер підписали декларацію про співробітництво на п’ять років у сферах економіки, енергетики, охорони природи, науки і технологій, медицини, освіти, культури та мистецтва.

«Величезне дякую Німеччині. Дякую пані Анці за цей візит, за ту допомогу і підтримку України, яку здійснює як земля Саар зокрема, так і Німеччина в цілому – в гуманітарній і військовій сферах. Пані Анке на початку війни у своєму домі сама надала прихисток двом українкам – за це їй велика подяка», – зазначив Максим Козицький.

Він також додав, що для реалізації декларації сторони вже домовилися створити кілька робочих груп.

«Робочі групи стосуватимуться професійної освіти, медицини, співпраці з університетами, зокрема з Львівським національним медичним університетом імені Данила Галицького, енергетики, а також у питанні трансформації вугільних регіонів, адже німецька організація GIZ реалізує на Львівщині проєкт з реорганізації шахт на Червоноградщині. Німецька земля Саар теж пройшла цей шлях починаючи з 2012 року, тож зможе поділитися досвідом прийняття комплексних рішень у цьому процесі. Вже запрошені спеціалісти з Львівської області для співпраці у зазначених сферах», – розповів Максим Козицький.

Анке Релінгер зазначила, що навіть у такий складний час, час війни, важливо думати про майбутнє, і федеральна земля Саар готова підтримати Львівщину, адже на шляху України до Європейського Союзу потрібно зробити ще багато важливих кроків.

«Для мене величезна честь і радість сьогодні, коли Європейська комісія приймала рекомендацію в особі президента Єврокомісії щодо вступу України в ЄС, перебувати тут і обговорювати питання будь-яких сфер мирного життя. Адже ми маємо дивитися в майбутнє, на цей шлях розвитку, яким буде прямувати Україна, і який для неї вже відкритий. Дуже мудро навіть у час війни думати про майбутнє. І ми хочемо долучитися до цього, тому що на шляху до ЄС є багато кроків, які потрібно зробити», – наголосила Анке Релінгер.

Міністр-президент землі Саар також розповіла, чому цьому регіону цікаве співробітництво саме з Львівщиною.

«Саар, як і Львівська область, є прикордонною територією. Окрім того, у нас подібна промисловість, а спеціалісти наших департаментів вже співпрацювали раніше.

Ми теж співпрацюємо з Підкарпатським воєводством Польщі, і це так само у безпосередній близькості до вас та створює всі передумови для нашої подальшої спільної роботи. Вже напрацьовані шляхи співробітництва, за якими ми будемо рухатися», – додала представниця німецької землі.

У межах свого візиту на Львівщину Анке Релінгер з Максимом Козицьким відвідала Личаківське кладовище, де вшанувала пам’ять загиблих українських захисників та захисниць, а також побувала у Львівському національному медичному університет ім. Д. Галицького з метою обговорення співпраці у межах програми Interreg Europe.