Сілезьке воєводство та Львівська область посилюють співпрацю в галузі охорони здоров’я. Польща висловила готовність передати необхідне обладнання в наші медзаклади та підтримати реконструкцію обласних лікарень.

«Я щоденно стежу за новинами з України. Коли я бачу фото зі зруйнованих міст, то не можу їх забути. Ваші солдати є Героями і ми відчуваємо за собою обов’язок допомогти Україні у процесі реабілітації поранених. Знаємо, що саме на Львівщину, як в один з відносно безпечних регіонів, госпіталізують військовослужбовців. Тому ми готові передати вам пакет гуманітарної медичної допомоги – усе, що стосується медичного обладнання, засобів для реабілітації. До прикладу, уже зараз готовий сказати, про передачу трьох карет швидкої допомоги. Єдине, ми потребуємо офіційності процедури, тому чекаємо від вас офіційного запиту», –  наголосив Якуб Хелстовські.

Очільник Львівщини повідомив про потреби медичної галузі та про ультрасучасну клініку з протезування – Superhumans Center, яку цього року відкрили на Львівщині.

«Майже 30% цивільних лікарень області зараз залучені в процес реабілітації військових. Обсяг роботи надзвичайно великий і це створює для наших лікарів додаткову навантаженість. Ба більше, більшість з них вперше стикаються з травмами, отриманими внаслідок війни. Тому першочергово нам необхідні консультації від фахівців з протезування, реабілітації, реконструктивної хірургії. Будемо раді, якщо польські спеціалісти приїдуть до нас та на практиці розкажуть про свій досвід роботи у цій галузі. На базі одного з госпіталів області нещодавно відкрили сучасну клініку протезування, яка працює під патронатом Першої леді – Superhumans Center. Працює вона за кошти меценатів, тому лікування для пацієнтів безкоштовне. Аби якомога більше наших військових повернулись до нормального життя, отримали протези, потрібне постійне фінансування – це ще одна важлива складова допомоги, якої ми потребуємо. Звісно, без хорошого обладнання процес реабілітації уявити важко. Тому ми складемо список необхідної техніки, яка значно допоможе нашим лікарям в закладах по всій області», – розповів Максим Козицький.

Ще один напрям співпраці – забезпечення служби екстреної медичної допомоги Львівщини радіозв’язком. Як зауважив начальник ЛОВА, лише чверть області покрита цифровим зв’язком для екстренки. У разі вимкнення світла, додзвонитись до служби майже неможливо. Польські лікарі запропонували облаштувати центри ЕМД радіозв’язком, адже на відміну від стаціонарного та цифрового, він працюватиме навіть без електроенергії.  

Крім цього, Сілезьке воєводство готове прийняти у себе студентів медичних університетів Львівщини для обміну досвідом.

Максим Козицький подякував Польщі за надійну та міцну підтримку України, прихисток наших співгромадян, а також висловив сподівання на розвиток співпраці не лише в галузі охорони здоров’я, але й в економічному плані.

«Дякую польському народу за ту допомогу, яку ви надаєте у час повномасштабної війни. Ви – справжній друг України на всіх міжнародних майданчиках. Хотілося б, що польські компанії заходили на український ринок і піднімали нашу економіку, створювали нові підприємства, давали нові робочі місця. Разом з тим, ми готові переймати досвід Польщі як країни ЄС в процесі трансформації вугільних регіонів. Уже зараз ми працюємо з німецькою компанією GIZ, будемо раді, якщо Польща також долучилася до цього процесу», – додав очільник ОВА.

Своєю чергою Якуб Хелстовські розповів про шлях Польщі до ЄС і про те, як країна змогла імплементувати європейський досвід у розбудову своєї економіки. Цими знаннями польські колеги готові поділитись з українськими.