У Львові фахівці відновили дерев’яні двері-віяло в будинку на вул. Севастопольській, 8. Реставраційні роботи виконували у межах міської Програми співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках. 30% від вартості робіт оплатили мешканці. Майстри не лише вирівняли деформовану конструкцію, а й відновили втрачені елементи різьбленого оздоблення. Роботи тривали близько 2 місяців.

«Ці соснові двері-віяло відчиняються у дві сторони. Через цю особливість дверні полотна були пошкоджені та деформовані. Ми навіть знайшли сліди від кігтів тварини, яка таким чином відчиняла собі двері», – розповів реставратор Олександр Савчук.

Фахівці замінили пошкоджену деревину, відновили втрачені декоративні елементи, встановили нове засклення та ручки. Дерев’яні двері покрили акриловою лазур’ю і бейцем.

«Помітно, що мешканці цього будинку цінують культурну спадщину і хочуть її зберегти. Це один з небагатьох львівських під’їздів, де на сходовій залишилися майже всі автентичні двері, збереглась автентична плитка. Також відкрито розписи», – додає реставратор.

Загальна вартість реставраційних робіт становила 65 000 грн. З цієї суми місто оплатило 45 500 грн, а іншу частину – мешканці.

Брама на вул. Севастопольській, 8 стала 22-гою, яку цьогоріч відновили у Львові.

Нагадаємо, у 2022 році в історичній частині міста, у співпраці з мешканцями, відреставрували 29 брам. Відповідно до Програми співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках, при реставрації брам мешканці сплачують лише 30% від загальної вартості робіт.