Надзвичайний і Повноважний Посол Ірландії в Україні Тереса Хілі зустрілась з начальником Львівської ОВА Максимом Козицьким. Основну увагу сторони зосередили на допомозі внутрішньо переміщеним особам та співробітництві місцевого бізнесу з ірландськими інвесторами.

«Цьогоріч наша країна відзначає 50 років з моменту вступу до Європейського Союзу. Україна має всі шанси стати частиною великої європейської спільноти. Нам є чим поділитися з вами, є про що домовитись, аби розвивати наші відносини. Ми щиро переконані, що окрім потужного війська, перемогти ворога у війні можна в економічному та соціальному плані. Наша управлінська система побудована так, що столиця не є єдиним центром розвитку та прийняття рішень, ми розвиваємо регіони на такому ж високому рівні. Через війну ваш регіон став прихистком для сотень тисяч українців, ми навіть уявити не можемо ті виклики, з якими Львівська область мала чи досі має справу. Я була б рада почути, які проєкти є на Львівщині, до яких Ірландія може долучитись. Від себе скажу, що нам цікаві пропозиції в галузі освіти, сільського господарства, ІТ-сфері», – зауважила Тереса Хілі.

Станом на сьогодні на Львівщині офіційно проживають понад 230 тисяч ВПО. Вони є офіційно зареєстрованими в Єдиній базі та отримують соціальні виплати. Ще 100 тисяч проживають у приватному секторі.

«До нашої області евакуювались 30 тисяч осіб старшого віку та ще 10 тисяч людей з інвалідністю, серед них пацієнти з психічними порушеннями. Наші обласні заклади соціального захисту заповнені на 200%. Відповідно нам цікаво відкривати нові центри підтриманого проживання або підтримувати уже наявні заклади для цих категорій людей. Також до нас евакуювались цілі дитячі будинки із прифронтових територій, наші служби дбають про належні умови проживання для цих дітей, влаштування їх під опіку», – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Очільник області проінформував про реабілітаційні центри на Львівщині та потребу у професійному навчанні лікарів-протезистів, адже через повномасштабну війну кількість людей з ампутаціями в Україні зростає. Найбільшим центром, де безкоштовно протезують військових та цивільних є Superhumans Center під патронатом Першої леді Олени Зеленської.

«Я б з радістю відвідала Superhumans Center, щоб на власні очі побачити, як триває реабілітація військових. На захисті України в лавах добровольців служать декілька громадян Ірландії. Один з моїх земляків через бойові дії втратив око і зараз перебуває на Львівщині на лікуванні. Тому ми розуміємо, наскільки важливим є рівень надання медичних послуг у ваших закладах», – наголосила Надзвичайний і Повноважним Посол Ірландії в Україні.

Наостанок Максим Козицький розповів про розвиток релокованого бізнесу на Львівщині. З 24 лютого до нашої області переїхали (повністю чи частково) 236 підприємств. Здебільшого вони працюють у легкій промисловості, машинобудівництві, займаються металообробкою та харчовими технологіями.

«Наші підприємці готові вивчати європейський ринок, багато хто вже перейшов на нові стандарти виробництва, адже орієнтований на експорт. Ми прагнемо залучати нові міжнародні інвестиції, тим самим розвивати співпрацю між нашими країнами, створювати нові робочі місця. Хочемо, щоб люди мали гідну оплату праці, здобували нові знання тут, у своїй країні», – додав Максим Козицький.

Надзвичайний і Повноважний Посол Ірландії в Україні Тереса Хілі пообіцяла розглянути усі висловлені на зустрічі пропозиції.