На Львівщині активно триває формування управління бригади територіальної оборони (ТрО). Водночас відбувається набір особового складу за контрактом та набір на службу в резерві. 

У ході розмови з керівником територіальної оборони Львівщини Валерієм Курком та начальником відділу оборонної роботи Департаменту з питань цивільного захисту ЛОДА Миколою Курусом ми отримали відповіді на найпоширеніші запитання від громадськості.

1. Що таке територіальна оборона? Чим вона важлива?

- (Курко). Закон України «Про основи національного спротиву» визначає терооборону як систему різного роду заходів в мирний і особливий період для протидії воєнним загрозам, а також для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього середовища тощо від надзвичайних ситуацій, які можуть виникнути. Саме для цього покликані і створені Сили територіальної оборони ЗСУ, в яких я маю за честь служити і формувати підрозділи з тих свідомих громадян, які навчатимуться і вмітимуть захищати свій дім і свій край. Територіальна оборона важлива стратегічно, оскільки створюються такі підрозділи як в межах Збройних Сил, так і в межах територіальних громад, а це означає, що народ вчиться захищатися, а той народ, який озброєний і навчений може запобігти початку повномасштабної війни. Тому участь в цьому кожного громадянина і громадянки надзвичайно важлива для кращого завтра нашої держави.

- (Курус). Тема територіальної оборони України є вкрай актуальною зважаючи на події, пов’язані з окупацією РФ частини територій Донецької та Луганської областей України та анексією АР Крим. Тероборона України організована відповідно до територіального поділу в межах областей (зони ТрО) та районів (райони ТрО). Організація та ведення ТрО здійснюється головами відповідних державних адміністрацій через створені штаби зони та районів ТрО.

2. Існують дві форми служби в теробороні – дійсна, яка передбачає щоденне залучення і служба в резерві. Розкажіть детальніше.

- (Курко). Служба в резерві Збройних Сил України – це та форма служби, яка дозволяє всім пройти відповідний вишкіл, отримати знання від найкращих інструкторів, яких залучають Збройні Сили та бути готовими до будь-яких сценаріїв розвитку подій. Ця служба не перешкоджає обов’язкам мирного часу – праці на звичайні роботі, чи дозвіллю, однак всяке навчання потребує часу і не вимагає попередньої служби в ЗСУ. Деколи важливо відсунути на другий план чергові курси з англійської мови і навчитися послуговуватися стрілецькою зброєю. Ми зацікавлені в тому, щоб підписувати контракт з вмотивованими людьми, які мають військовий або бойовий досвід і хочемо залучати їх до формування кадру тероборони Львівщини, а це потребує багато часу, знань та вмінь.

3. Що таке служба у резерві?

- (Курко). Існує дуже багато видів резервів в Збройних Силах, але той резерв, про який ми зараз говоримо має особливість в тому, що в ньому можуть бути люди, які не мають досвіду військової служби, але на цей час вважають це актуальним.

- (Курус). Службу у військовому резерві проходять громадяни України, які за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до такої служби (або ж до військової служби). Наразі, існує два шляхи проходження служби у військовому резерві: за контрактом, тобто добровільно (в мирний час та в особливий період); в обов’язковому порядку – служба у військовому оперативному резерві (на особливий період).

4. Як триває підготовка громадян, які хочуть вступити до підрозділів ТрО? Чи буде за резервістом закріплена зброя?

- (Курко). Підготовка резервістів буде спрямована на здобування і теоретичних, і практичних знань, оскільки одна справа взяти автомат, а інша — знати тактику його застосування, дальність пострілу тощо. Тому будуть проводитися семінари на різні теми в зручний для резервістів час, а також проводитимуться стрілецькі дні, в яких відпрацьовуватиметься вогнева підготовка. Раз на рік терміном на 10 днів резервіст призивається для проходження навчальних зборів. Саме під час них, проводиться бойове злагодження за підрозділами, відбуваються практичні заняття та заняття з інструкторами. Після підписання контракту та складання військової присяги, за кожним резервістом буде закріплена особиста зброя, виданий однострій такий, як і звичайним військовослужбовцям. Змушений трохи розвіяти надії багатьох громадян щодо того, чи буде видана особиста зброя по домівках, то мушу відповісти на це негативно, оскільки порядок зберігання зброї не передбачає такого відповідно до законодавства, але підрозділи територіальних громад, які формуються можуть послуговуватися офіційно зареєстрованою зброєю відповідно до законодавства і тренуватися з нею.

5. Розкажіть поетапно, що необхідно зробити (куди звертатись) громадянину, який вирішив стати резервістом.

- (Курко). Рішення стати резервістом має бути свідомим. Для того, щоб записатися, слід зв’язатися з місцевим РТЦК та домовитися про співбесіду з особою, яка відповідальна там за набір до тероборони. Ви також можете звертатися на гарячу лінію міста 15-80, щоб отримати про це інформацію, або прийти особисто в Центр надання послуг учасникам бойових дій на вулиці Пекарській, 41, де спеціалісти територіальної оборони допоможуть вам з усім переліком. Також, перелік документів можна знайти в соціальних мережах на сторінках Територіальної оборони Львівщини.

6. Які документи необхідно зібрати?

- (Курко). Загалом, потрібно зібрати ряд медичних довідок, копії паспорта, ідентифікаційного коду, копію військового квитка чи приписного свідоцтва, довідку про несудимість, принести ці всі документи в РТЦК, пройти військово-лікарську комісію та після позитивного висновку, підписати контракт зі мною як командиром бригади.

7. На скільки укладають контракт і що він передбачає?

- (Курко). Контракт укладається з резервістом на 3 роки. За цей час він чи вона зобов’язуються навчитися виконувати накази командирів, удосконалювати свої знання з бойової підготовки, а також брати участь в зборах. Звичайно, є різні обставини, коли особа не може прибути на збори чи навчання і в такому випадку вона повинна просто проінформувати свого командира про це, як і про зміну місця роботи чи проживання. Крім того, резервістами можуть ставати і жінки, ми заохочуємо їх до цього. Оскільки всі, незалежно від статі, віросповідання, політичних вподобань мають об’єднатися і навчитися давати собі раду в будь-яких обставинах.

- (Курус). В підрозділі ТрО, куди вас скерували, підписується типовий контракт: для солдата і сержанта - на 3 роки, для офіцера - на 5 років. Контракт резервіста передбачає участь резервіста у навчаннях, польових виїздах тощо впродовж року обсягом 150 годин. Також, за потреби, і в мирний час резервісти можуть брати участь у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від НС.

8. Чи можуть людині можуть відмовити записатись до резервістів? У яких випадках?

- (Курко). Людині можуть відмовити в підписанні контракту у випадку, якщо вона хоче підписати контракт не будучи на військовому обліку за місцем дислокації частини або, якщо за станом здоров’я не відповідає критеріям відбору.

9. Які повноваження має керівник тероборони та хто є керівником в мирний час?

- (Курко). Керівництво територіальною обороною поділене на три види – військове, цивільне та військово-цивільне. Військово-цивільне управління вступає в силу у випадку надзвичайної ситуації, а у мирний час вони розділені, однак між собою координують діяльність. Всі органи виконавчої влади в Україні залучені до організації територіальної оборони, а у випадку надзвичайної ситуації Україна ділиться на зони територіальної оборони, створюється штаб зони територіальної оборони і у випадку з Львівською областю, очолювати штаб буде голова Львівської ОДА, а я буду призначений першим заступником – начальником штабу зони територіальної оборони. Таким чином, військова і цивільна складова керівництва будуть об’єднаною силою для ефективного прийняття рішень щодо запобігання загрозам, які стоять перед регіоном. В мирний час, формуванням Сил територіальної оборони Збройних Сил України займається командування на чолі з бригадним генералом Юрієм Галушкіним, а у Львівській області за це відповідаю я.

10. З кого формують управління підрозділів ТРО?

- (Курко). Управління підрозділів територіальної оборони формується з кадрових військових, багато з яких мають бойовий досвід в зоні ООС. Не можна не відзначити мужності та стійкості тих людей, з якими доводиться робити цю велику справу, однак їхній досвід знаходить застосування і на Галичині, тому всі, хто вступають до резерву Збройних Сил будуть під командуванням досвідчених людей. Зараз ми дійсно маємо справу з гібридною війною і бойовий досвід наших офіцерів дуже в цьому буде помічний.

11. Яка ситуація зараз з набором на Львівщині. Зі скількох осіб має складатися бригада та кожен батальйон?

- (Курко). Ситуація з набором на Львівщині стрімко розвивається в позитивний бік, оскільки ми проводимо інформаційні кампанії через соціальні мережі – Фейсбук, Інстаграм, Телеграм, також маємо досить велику підтримку обласної, Львівської міської та районного рівня влад, які допомагають нам в поширенні цієї ідеї та сприяють організації територіальної оборони не лише в обласному центрі, але й в територіальних громадах. Роботи ще дуже багато і чим більше вмотивованих людей зголоситься, тим краще ми зможемо виконати ті завдання, які перед нами поставить військово-політичне керівництво України, в тому числі Верховний Головнокомандувач, Головнокомандувач Збройних Сил та Командування Сил територіальної оборони. Чітких цифр щодо комплектування підрозділів сказати не можу, однак комплектування триває і місця будуть для всіх активних громадян.

12. Наразі триває пошук приміщень для розміщення сил ТРО. Якими вони повинні бути? Чи у всіх районах Львівщини станом на зараз є такі приміщення?

- (Курко). Бригада, яку я очолюю, створилася буквально на початку року, але ми одразу включилися в активну роботу щодо пошуку приміщень для штабу управління бригадою, батальйону у Львові та інших частин по області. Органи місцевого самоврядування охоче в цьому допомагають, але хотілося б ще більшого їх залучення і підтримки населення в тому, щоб знайти додаткові приміщення та привести їх до ладу. В приміщеннях має бути кімната зберігання зброї, склади для зберігання боєкомплектів, техніки тощо. І на це все мають бути залучені досить великі кошти, особливо в такий нестабільний період, який ми маємо.

Джерело