Палац у Нижанковичах, що належить Нижанковицькому професійному ліцею, руйнується. Однак навчальний заклад не має коштів для його відновлення. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила директорка департаменту архітектури Львівської ОВА Олена Василько.

Палац у Нижанковичах, відомий як «Палац пані Грім» збудований на межі XIX і XX століть у смт Нижанковичі (Заболотці). Одним з власників Заболотців у ІІ половині ХІХ ст. був Зигмунд Філіп Болеста-Козловський (1831-1893). На фронтоні і башті палацу досі видно герб власників Козловських — корону, яструба та підкову.

Спочатку маєток належав магнатам Любомирським, але згодом перейшов у власність графа Потоцького, який подарував його австрійці Анни Грім. Фільварок, що знаходився на території маєтку, був відомий своєю сільськогосподарською діяльністю.

Наразі у ньому міститься бібліотека Нижанковицького професійного ліцею. Сама будівля і парк перебувають у занедбаному стані, є руйнування в конструкціях.

За словами Олени Василько, є укладений охоронний договір щодо збереження пам’ятки архітектури місцевого значення, в якому були визначені істотні умови щодо збереження і опрацювання паспорту опорядження фасадів пам’ятки, проведення невідкладних аварійних робіт щодо збереження об’єкту і виготовлення науково-проектної документації з реставрації самого комплексу.

Проте до департаменту жодної документації на погодження чи дозволу проведення реставраційних робіт не надходило. Користувачі не мають коштів на фінансування та виконання відновлювальних робіт.