Міський голова Львова Андрій Садовий зустрівся з представниками норвезької громадської організації “Fritt Ukraina” («Вільна Україна»), яка обʼєднує понад 2000 політиків та бізнесменів Норвегії задля перемоги України. Норвезький бізнес, як і влада Норвегії, активно підтримує Україну у боротьбі з російською агресією. Лише за останній рік норвезькі компанії передали українським захисникам понад 400 дронів та більше сотні автівок. Вони не лише регулярно фінансують допомогу нашим бійцям, а й особисто її привозять до України.

Міський голова Львова вручив подяку від громади міста Джону Мортену Мюллеру, співвласнику провідної норвезької автодилерської компанії Møller Mobility Group, за вагомий особистий внесок у наближення перемоги та за незламну підтримку України у боротьбі з агресором.

За останній рік норвезький бізнес передав Україні понад 400 дронів: Mavic, Autel, Matrice 30, 30T, а також понад 100 автомобілів та чимало іншої необхідної амуніції.

«Зараз донори у Норвегії, особливо бізнес, шукають можливості донатити на проєкти, реалізацію яких вони можуть бачити від початку і до кінця. Така модель, на нашу думку, ще більше заохочує донорів.

Дедалі більше норвежців зараз думають про те, що вони персонально можуть зробити, і вони хочуть зробити більше ніж задонатити великим фондам. Вони прагнуть бачити, куди їхні донати спрямовують, і ми їм з цим допомагаємо», – зазначила Наталія Голіс, заступниця мера округу Вестланд (Західна Норвегія).

«Сьогодні наше завдання – підтримувати українську армію. Наші містяни також воюють на передовій, а Львів зараз – це великий волонтерський хаб. Ми щодня приймаємо переселенців та поранених людей. Думаємо про нові місця для наших релокованих підприємств. Також ми потребуємо залучення різного передового досвіду у сфері реабілітації та соціалізації для наших поранених», – розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

Окрім іншого, норвезькі партнери передавали високопотужні дизель-генератори для комунальних підприємств Львова, зокрема Львівводоканалу і Львівтеплоенерго. Також вони відправили понад 4 тисячі пар водостійкого взуття для українських захисників, привозили ковдри та подушки для облаштування модульних містечок для переселенців у Львові. А ще допомагали з раціями, приладами нічного бачення, прицілами для снайперів.

«Це приклад мобілізації на рівні громадськості політиків і підприємців Норвегії, яка одна з тих країн, які нас найбільше підтримують, зокрема, і на офіційному рівні, на рівні держави, що стосується надання озброєння і фінансової допомоги. Також Норвегія навіть на рівні звичайних громадян надає Україні надзвичайну підтримку», – зазначив Сергій Кіраль, заступник міського голови з питань міжнародної співпраці Львівської міської ради.

Møller Mobility Group – це провідна компанія, що займається імпортом, продажем, обслуговуванням та фінансуванням автомобілів Volkswagen, Audi, SKODA, SEAT та CUPRA. Заснована Харальдом Аарсом Мюллером у 1936 році.

Нагадаємо, діти-переможці конкурсу «Юні таланти Львова» отримали лист-запрошення відвідати Норвегію від мера міста Осло. Їхні малюнки про дружні відносини України та Норвегії виставили у парламенті Норвегії.