У центрі Львова відбулось Свято олімпійського прапора на честь відкриття XXIV зимових Олімпійських ігор в Пекіні. До заходу долучились олімпійці минулих років, представники спортивної спільноти міста, посадовці та міський голова Львова Андрій Садовий.

«Коли у 2012 році Львів подавав заявку на місто-столицю Олімпійських ігор 2022, ми мали переконання, що переможемо. Але російська агресія зупинила наші плани, тому коли хтось говорить, що спорт поза політикою, то він глибоко помиляється. Сьогодні спорт – це частина політики, тому наше завдання – зробити все можливе, щоб жодні перепони не зупиняли розвиток спорту. Тому плани стати столицею зимової Олімпіади у нас і надалі залишаються, ми за це ще поборемось.

Бажаю нашим олімпійцям перемог. До Пекіна поїхала команда зі Львова – наші саночники, біатлоністи, тому будемо палко за них вболівати. Як ви знаєте, ці спортсмени отримували стипендію від міста під час підготовки до Олімпійських ігор. Ну і незмінною залишається традиція давати квартири медалістам Олімпіади, тому львівські спортсмени мають неабияку мотивацію», – сказав мер Львова.

На церемонії підняття прапора були присутні:

– Садовий Андрій Іванович, міський голова Львова

– Нікулін Антон Володимирович, начальник управління спорту департаменту гуманітарної політики Львівської міської рад

 – Майборода Юрій Анатолійович, перший заступник голови Відділення НОК України у Львівській област

 – Вацеба Оксана Михайлівна, голова львівського відділення Олімпійської ради України, відповідальна секретарка Відділення НОК України у Львівській області

– Родак Степан Михайлович, заступник голови Відділення НОК України у Львівській області, директор Львівського фахового коледжу спорту

Честь підняти стяг Олімпійських ігор у Львові мав Дмитро Мицак, майстер спорту України з гірськолижного спорту, учасник І зимових юнацьких Олімпійських ігор 2012 в Інсбруку та зимових Олімпійських ігор 2014 в Сочі. Також на заході були присутні Роман Захарків, майстер спорту України з санного спорту, учасник трьох зимових Олімпійських ігор: 2010 року у Ванкувері (19-е місце), 2014 року у Сочі (17-е місце) та 2018 року у Пхьончхані (20-е місце), та Валерій Савін, майстер спорту міжнародного класу зі стрибків на лижах з трампліну, учасник Олімпійських ігор 1984 року в Сараєво.

Довідка
24-ті зимові Олімпійські ігри в Пекіні відбуватимуться з 4 до 20 лютого 2022. 45 спортсменів представлять Україну в Пекіні-2022 у рекордних 12 спортивних дисциплінах: біатлоні, бобслеї, гірськолижному спорті, лижному двоборстві, лижних гонках, санному спорті, скелетоні, сноубордингу, стрибках на лижах з трампліну, фігурному катанні, фристайлі та шорт-треку. Загалом вже 12 років, а це 3 олімпійські цикли, Україна не мала такого представництва. Нагадаємо, на попередніх Іграх у Пхьончхані-2018 виступали 33 українських олімпійці.

Львів на цих змагання представлятиме 4 спортсменів: Антон Дукач, Олена Стецків, Ігор Стахів, Андрій Лисецький (усі санний спорт). Павло Баль та Василь Кравчук (лижні перегони/біатлон) виступлять на Паралімпійських Іграх, що відбудуться після Олімпійських.