Сьогодні, 1 листопада, в Україні відзначають 105-ту річницю створення Західноукраїнської Народної Республіки.

Ця дата в історії України є знаковою, відтак річницю створення ЗУНР вшановують на усій території Львівщини.

Зокрема, з цієї нагоди представники  влади, громадськості, військові поклали квіти до Меморіалу воїнам Української Галицької Армії та могили Президента Української Національної Ради ЗУНР Євгена Петрушевича, що на Личаківському кладовищі у Львові. Присутні виконали Державний Гімн України, представники духовенства провели молитву. 

«Низький уклін людям, які більш ніж 100 років тому віддали свої життя для того, щоб наступні покоління українців могли творити нову історію власної держави. Величезна шана та подяка усім захисникам та захисницям, які сьогодні на фронті зі зброєю в руках захищають незалежність України, її історію та мову. Низький уклін тим, кого більше з нами нема. Маємо пам’ятати, що в єдності – наша сила. Кожен куточок України має власних героїв, якими пишається, але всі вони загалом боронили ідею суверенної держави, яку ми отримали у спадок», – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Також, о 12:00 на площі біля пам’ятника Іванові Франкові запланований виступ Хорової капели «Дударик». Львівська національна академічна чоловіча хорова капела виконає «Стрілецький співаник» – пісні, створені в легіоні Українських січових стрільців 1914–1918, під час національно-визвольної боротьби.