Ринок теплових насосів щороку зростає приблизно на 20%. Зростання популярності теплових насосів багато в чому обумовлено зміною клімату, технічним прогресом, кращою ізоляцією будівель та зростанням конкурентоспроможності теплових насосів, наявних на ринку. Ці пристрої особливо добре підходять для новобудов, теплові потреби яких настільки низькі, що їх можна повністю задовольнити за допомогою теплових насосів. Більш м’які зими, під час яких температура більшість часу наближається до нуля градусів Цельсія, також говорять на користь цих пристроїв. Якісний тепловий насос ви можете придбати за посиланням.

Як працює тепловий насос?

Тепловий насос - це нагрівальний пристрій, що використовує теплову енергію, величезна кількість якої міститься у природних шарах ґрунту, повітря та води. Тепло, отримане від джерела тепла з нижчою температурою, передається електрикою до більш теплого джерела тепла. Тому завдання теплового насоса полягає в тому, щоб забрати тепло з одного місця, а потім передати його при вищій температурі в інше місце. Часто можна зустріти твердження, що теплові насоси не виробляють, а лише передають (перекачують) тепло з навколишнього середовища в певне місце.

Таким чином, теплові насоси перетворюють енергію з природних теплових джерел, тобто з землі, води або повітря, в енергію, яка використовується для обігріву будинку, його охолодження або нагрівання води.

Види

Наземні насоси використовують тепло, що міститься в землі. Це найефективніший варіант, дуже добре підходить для наших кліматичних умов. Однак цей тип теплового насоса вимагає встановлення досить великої площі поверхні горизонтального ґрунтового колектора або виконання глибоких вертикальних свердловин, що створює значні витрати на встановлення. Водяні насоси використовують ресурси водоносних горизонтів або водойм. А повітряні насоси використовують енергію, що зберігається в повітрі. Їх установка набагато простіша, а отже, дешевша, ніж у випадку з іншими типами теплових насосів, оскільки немає витрат, пов’язаних, наприклад, з прокладанням труб ґрунтового колектора або бурінням свердловин.

Коефіцієнт корисної дії теплового насоса, який показує, наскільки великою є частка енергії, що використовується на привід компресора у загальній енергії, переданій системі опалення. Чим він вище, тим краще, але слід бути обережним, оскільки це значення не є постійним і змінюється в залежності від температури.