Яким би не було життя, все одно настане момент, коли воно закінчиться. На жаль, багатьом із нас довелося ховати близьких людей. Співчуваємо, якщо це торкнулося і вас. Все ж хочеться проявити турботу та з увагою поставитися до людини навіть після її смерті. Для цього можна поставити пам'ятники Львів чи іншому місті. Дізнайтеся, коли саме це можна зробити.

Чи можна ставити пам’ятник, якщо після смерті пройшло менше ніж рік?

Згідно з традиціями православної церкви, пам’ятник не встановлюють одразу після жалобної церемонії. Та зазвичай ставлять надгробний хрест, де вказане ім’я померлої людини. Важко рекомендувати щось щодо терміну установки надгробка. Релігійні конвенції не відповідають чітко, а часом і зовсім це не коментують. Та коли ви вирішите встановлювати пам’ятник, компанія Спокій виготовить його відповідно до ваших побажань.

Коли після поховання проходить рік, то земля на могилі вже достатньо утрамбовується та стає більш придатною. Зазвичай це оптимальний термін для того, щоб встановити надгробок. Та рішення щодо того, коли саме це робити, приймають родичі покійних. І, якщо є потреба, можна встановити його раніше чи пізніше.

Зустрічається думка, що краще замовляти пам’ятник уже після 2-х років із моменту поховання. Та це нічим не аргументовано, тому до такого рішення вдаються хіба ті люди, яким властива надмірна обережність. Рік після поховання – оптимальний термін.

В яку пору року краще встановити надгробок?

Ліпше, якщо це буде теплий сезон. Адже взимку через низьку температуру та ймовірність значних опадів робота може виконуватися неналежним чином. Та й встановити опорні балки у промерзлу землю складно. Врахуйте: коли ґрунтові шари відтануть, то конструкція може піти вбік. Та й камінь часом не витримує таких коливань і може змінити свою форму чи й зовсім розколотися.

Зважайте і на те, що розчин цементу призначений для робіт при плюсовій температурі. Тож краще не ризикуйте й за можливості встановіть пам’ятник за більш сприятливих умов. Наприклад, оптимальний період – із кінця березня/початку квітня й аж до вересня. Хоча зважайте на особливості клімату конкретної місцевості. Остаточне рішення все одно ухвалюють родичі.

Місцевість для встановлення пам’ятнику: що варто врахувати

Зверніть особливу увагу на те, які особливості має ґрунт у місцевості, де ви плануєте встановити надгробок. Також зважайте на вагу пам’ятника.

  • Найбільш практичний вибір – піщана місцевість.

  • Якщо встановити надгробок на глиняному ґрунті, є ризик деформації з часом.

  • Коли конструкція вийшла громіздкою, це може ускладнити монтаж. Тому великий і важкий надгробок краще встановити якомога пізніше.

  • Збільште площу основи конструкції, якщо на глибині 1 м є тільки пісок. Якщо ж там кам’яниста земля, то можна сміливо встановлювати надгробок вже через 9 місяців після поховання. У такому випадку пам’ятник буде стійким.

Це лише рекомендації – остаточний вибір усе одно за родичами померлого. Адже бувають різні ситуації та думки щодо того, коли краще встановити надгробок. Щодо хреста, то в багатьох релігійних конфесіях його намагаються залишити поблизу пам’ятника (зазвичай за стелою). Якщо маєте питання щодо особливостей матеріалу, місцевості та інші, можете проконсультуватися з компанією «Спокій». Вам допоможуть визначитися та швидко створять якісний надгробок.