Армопояс – це своєрідний хребет будівлі. Він допомагає розподіляти навантаження на стіни та робить споруду надійною. Під час будівництва приватного будинку споруджують кілька армуючих поясів:

  • основний – на етапі зведення фундаменту будівлі, на нього припадають найбільші навантаження, тому й вимоги найвищі;

  • другий будують над фундаментом під плитами перекриття чи цоколем;

Далі перед кожним перекриттям поверхів, щоб розподілити навантаження над віконними і дверними проймами і останній – перед мауерлатом (опірною конструкцією даху). Додаткове армування сіткою кладки роблять у спорудах із газоблоків та інших блочних матеріалів, однак саме розвантажувальний пояс потребує особливої уваги, щоб готовий будинок був надійним, в конструкції не утворювались тріщини і просідання.

Варіанти виготовлення армопоясу своїми руками

Опалубка сейсмопоясу буває кількох видів: знімна, незнімна, напівзнімна.

  1. Знімну виготовляють із дерев’яних дощок товщиною 2-3 см. Дошки кріплять до стін із зовнішньої та внутрішньої сторін, для міцності з’єднують вгорі дерев’яними брусками. Бокові стіни опалубки з дерева чи фанери повинні бути без щілин – якщо вони є, варто заклеїти їх паклею або забити рейками. Тільки після цього встановлюється арматура і заливається бетонний розчин. Для висихання бетону необхідно 1-3 дні, після чого дошки обережно знімають.

  2. Незнімна опалубка робиться набагато простіше, але її вартість буде вищою. Для виготовлення використовують готові блоки із пінополістиролу. Армування стін із газоблоку можна провести зі спеціальними U-подібними блоками чи виготовити ці блоки самостійно. Опалубка із пінопласту слугує додатковою теплоізоляцією для бетонного шару, який є містком холоду і потребує утеплення.

  3. Напівзнімна опалубка з цегли та дерева використовується часом для цегляних будівель. У цьому випадку зовнішню стінку опалубки викладають цеглою, а внутрішню роблять із дощок. Потім укладають армувальну сітку і заливають бетон, а після його висихання – дошки демонтують.

Вид опалубки обирають залежно від товщини перекриття, матеріалу стін та бюджету на встановлення конструкції, адже знімна є найдешевшою, але й найбільш трудомісткою, натомість опалубка із готових блоків споруджується доволі швидко, але блоки коштують дорого.

Заливка армопоясу: необхідні матеріали

Опалубка необхідна для того, щоб залита суміш набула правильної форми під час висихання, однак не менш важливо дібрати арматуру, яка перешкоджає деформації бетонної конструкції. Зазвичай у приватному будівництві використовують композитну або металеву арматуру для армувальних поясів і металеву сітку кладки для зміцнення стін. З арматури формують чотирикутну конструкцію, з’єднуючи прути в’язальним дротом, поміщають її всередину опалубки і заливають бетонною сумішшю.

Якість прутів залежить від виробника, кращі з яких представлені на сайті Сітканд, а от на довговічність впливають матеріали. Металева арматура довгий час була єдиним варіантом для зміщення бетону, однак з появою композитних прутів її використовують рідше. Базальтові або склопластикові прути не поступаються за міцністю металу, крім того вони не піддаються корозії та впливу хімічних речовин.

Кладочна сітка необхідна для укріплення дверних і віконних пройм, арок, а також нею зміцнюють кожен четвертий ряд газоблоку. Як і у випадку з арматурою, виробник – це один із ключових параметрів вибору, хоча й не єдиний. Дібрати необхідну сітку та всі матеріали для спорудження опалубки і заливання сейсмопоясу вам допоможуть менеджери інтернет-магазину sitkand, щоб ваш будинок був надійним і міцним.