Приготування їжі є особливим мистецтвом, а створення випічки та вміння запікати – навіть називають складною наукою. І якщо рецепти повинні бути вивірені до грама, то форми для випічки необхідно купувати найвищої якості. Якому посуді віддати перевагу, щоб створити справжній кулінарний шедевр – залежить від вибору страв.

Які вони взагалі бувають

Класифікувати форми можна за різними критеріями. Ось основні з них:

  • Матеріал, з якого форма виготовлена.
  • Форма, можливість роз'єднати деталі для зручності випікання.
  • Довговічність – є одноразові та багаторазові форми.

Чавун

Традиційний матеріал, який користується великою популярністю. З плюсів: рівномірний прогрів, завдяки чому їжа готується також рівномірно. Форми з чавуну не деформуються, вони екологічні, за ними легко доглядати, а ще вони дуже довго служать. Однак чавун – дуже важкий матеріал.

Кераміка

Привертає увагу витонченістю і красою. Такі форми – одні з найбільш естетично приємних, їх створюють різних кольорів, форм і розмірів. Цю форму для випічки або запікання можна поставити на святковий стіл. Кераміка – матеріал екологічно чистий, вона абсолютно безпечна для здоров'я.З недоліків варто відзначити чутливість до перепаду температур.

Метал

Легкі та міцні металеві форми випускаються зі спеціальним покриттям – тефлоновим або іншим антипригарним. Завдяки покриттю випічка або інша їжа не пригорає і легко виймається з форми. Цей посуд довговічний, якщо поводитися з ним акуратно, добре переносить високу температуру і перепади температур.

Скло

Нейтральний матеріал, що не вбирає запахи або пігмент. Воно довго зберігає привабливий зовнішній вигляд, до того ж, вироби із загартованого скла можуть бути досить міцними, якщо поводитися з ними акуратно. Завдяки тому, що скло прозоре, можна контролювати ступінь готовності страви на всю глибину на кожному етапі запікання або випікання.

Силікон

Сучасний гнучкий матеріал, який дає можливість виготовити посуд будь-якої форми, навіть самої химерної. Вони довговічні, їх легко мити, вони дуже легкі. У силіконових формах випічка не пригорає, не прилипає до стінок. З силікону зручно діставати готові вироби.

Одноразові форми

Алюміній, картон, пекарський папір – форми з цих матеріалів мають малу вагу. Випічка, як правило, не прилипає стінок. І їжа в них готується порівняно швидко.

Вибираючи дійсно хороший посуд, ви не тільки економите (якщо річ служить довго, купувати новий не потрібно) й дбаєте про здоров'я.