В останні роки профільований лист широко використовується в будівництві. Він виготовляється з листового металу, оцинковується або забарвлюється спеціальними полімерними композиціями.

При виробництві через прокатний стан проходить металева пластина товщиною 0,5-1 мм, що поставляється в рулонах з металургійного заводу, в результаті чого лист приймає той чи інший профіль. Профілі можуть бути трапецієподібними або напівкруглими.

Якісний покрівельний профнастил набагато краще витримує навантаження, ніж плоский, тому що профілі в цьому випадку діють як ребра.

Переваги цього матеріалу перед іншими будівельними матеріалами очевидні:

  • доступна вартість;
  • пожежна безпека;
  • мала вага, що сприяє зниженню розрахункового навантаження на стіни і фундаменти і, як наслідок, - зниження витрат на будівництво;
  • стійкість до корозії;
  • витримує сильні вітрові та снігові навантаження;
  • не втрачає вигляду і міцності 30-50 років;
  • широкий спектр кольорів, який дозволяє будувати естетичні стандарти;
  • легка доставка і проста установка в будь-який час року.

Застосування профільованого листа

Використовується в промисловому і цивільному будівництві в якості покрівельного матеріалу, огороджувальних конструкцій, облицювальних матеріалів стін і конструкцій будівель.

Сфера застосування профільного листа не обмежена. У приватному житлі профнастил найчастіше використовується для будівництва огорож, в якості покрівельного матеріалу для будинків та інших домашніх конструкцій.

Вибір

При виборі матеріалу для покрівлі або інших потреб необхідно враховувати його міцність і здатність протистояти різним навантаженням, які обов'язково діють на будь-які конструкції.

Розрахунок несучої здатності проводиться при розробці конструкції будівлі або споруди. Спочатку враховуються всі навантаження, після яких лист не повинен деформуватися і втрачати свою міцність. Розглядаються статичні, тобто постійні навантаження, які включають в себе власну вагу покрівлі, масу оточуючих конструкцій.

До тимчасових навантажень відносяться - сніговий покрив, вітрові навантаження, тимчасові навантаження, наприклад люди або будь-яке обладнання. Правильний план системи покрівлі має суттєвий вплив на розрахунки.

Великі прольоти між кроквами або ламелями не відповідають технічним характеристикам гофрованого картону конкретної марки, можуть викликати зниження міцності покрівлі і привести до деформації.

Вартість матеріалу

Ціна на несучий профлист залежить від його довговічності. Звичайно, чим товстіша сталь, тим більше буде міцність матеріалу.