Відпочинок в Карпатах поблизу Львова

Втеча від метушні та стресу не обов’язково повинна вести в багатоденні походи в гори. Особливо, якщо ви не прихильник довгих піших переходів, а на вулиці така спека, що аж асфальт плавиться. Чи не найкраще місце для душевного перезавантаження та «провітрення» голови – це мальовничі Карпати, що вміють дивувати своєю різноманітністю. Подорожі Карпатами можна максимально наситити приємними емоціями, адже цікавинок тут вдосталь. Варто лише наперед чітко визначити (щоб потім не метушитись), які локації відвідати та як до них дістатись. Зібрали речі і перевірили погоду? Ну то гайда в подорож!

НПП "Сколівські Бескиди"

Автор: _sm_

Якщо ви хочете влаштувати собі спокійний та розмірений відпочинок в Карпатах на вихідні, варто звернути увагу на Національний природний парк «Сколівські Бескиди», що розташовується в Львівській області. Це величезна (35,6 га) ділянка, головним завданням якої є збереження автентичної фауни та флори Карпат. Що ж тут унікального?

  • Можливість поблукати по старинним лісам і побачити «корінних жителів» Карпат, наприклад, лисицю, козулю чи рись. Загалом тут нараховується більше 3 десятків тварин, що внесені до Червоної книги України.
  • Понад 6 сотень різних видів рослин! Близько 50 з них охороняються законом.
  • Гірське повітря, яке суттєво відрізняється від атмосфери мегаполісів. І це не просто слова, адже більше половини території НПП «Сколівські Бескиди» вкрито хвойними деревами. Суттєве доповнення цьому складають джерела чистої води, яких тут нараховується понад 30.

Прогулявшись по парку, завітайте і до інших локацій, що знаходяться неподалік. Наприклад, організм можна оздоровити мінеральними водам, банями або чанами в курортах поруч (Трускавець, Східниця тощо). Якщо душа та фотоплівка вимагають більше мальовничості – до ваших послуг озера та водоспади, розташовані в межах НПП. А при бажанні розім’яти ноги та наситити відпочинок в Карпатах гірськими краєвидами варто пройтись одним із пішохідних маршрутів, яких тут більше десятка.

Фортеця Тустань

Автор: Karpatium

В межах національного парку «Сколівські Бескиди» розташована ще одна перлина, яку просто неможливо оминути, якщо ви плануєте подорожі Карпатами. Це наскельна фортеця Тустань, яку будували прямо на скелях. Цим, до речі, можуть похизуватись зовсім мало фортифікаційних споруд, що і робить її унікальною. Колись Тустань мала важливе стратегічне значення, адже через неї у період середньовіччя проходив навіть торгівельних шлях із Західної Європи до Китаю.

Проте, найкраще відвідати Тустань влітку, коли тут організовують один із наймасовіших та найбільш видовищніших фестивалів середньовічної культури «Ту Стань!». Відвідувачі можуть вдосталь натанцюватись під етно-музику, скуштувати середньовічні страви та напої, спробувати побути гончарем чи ковалем, а також перевірити свої вміння у стрільбі з лука або метанні спису. Багато хто буде радий взяти участь у справжньому лицарському турнірі, де десятки учасників з різних країн випробовують свою силу, вміння та наполегливість. Яскравим завершенням насиченого середньовічного дня будуть видовищні вистави фаєр-артистів.

Переглянути пішохідні маршрути, визначити найбільш цікаві для вас локації та спланувати свій відпочинок в Карпатах можна тут. Приємних подорожей!