Європейці звикли заварювати чаї тривалим настоюванням. Китайці роблять інакше – заварюють короткими проливами. Як це зробити та яких правил дотримуватися, щоб чай був смачним та корисним? Розповімо у цій статті.

Посуд для заварювання

Китайські майстри виготовляють зелені, червоні, білі, жовті та бірюзові чаї, а також пуери. Вони відрізняються смаком та ароматом. Якщо вам потрібен універсальний заварник для чаю, обирайте скляний. Він не буде поглинати запахи та передавати їх під час заварювання. Крім того, це зручний посуд, особливо сучасні чайники с кнопкою.

Для чаювання за сучасними правилами знадобиться лише заварник та чашки або піали. Якщо плануєте влаштувати чаювання за канонами китайської чайної церемонії, необхідно мати чабань (чайну дошку), гайвань, можливо, ще і чайні фігурки.

Більшість китайських чаїв – розсипні. При заварюванні пуерів у млинцях або цеглинах, доведеться акуратно відламати порцію для приготування. Допоможе спеціальне пуерне шило або звичайний ніж.

Заварювання чаю протоками

Спробуйте приготувати чай не настоюванням, а протоками, так роблять китайці. Одна порція витримає до 12 заварювань, в залежності від сорту та кількості учасників чаювання.

Як це зробити правильно:

  1. Ополосніть посуд окропом.
  2. Додайте суху заварку, на 200 мл води приблизно 7-10 грамів. Розсипного чаю знадобиться трохи менше, ніж пресованого. Якщо хочете, щоб шматочок від млинця заварився швидше, обережно розкришіть його.
  3. Першу протоку не п'ють, вона потрібна, щоб розпарити чайний лист і промити його від пилу, крихти. Залийте воду і злийте через кілька секунд.
  4. Починаючи з другої протоки можна розливати чай по чашках або піали і пити.
  5. З кожним разом збільшуйте тривалість витримки, щоб отримати напій потрібної концентрації.

Поради, які допоможуть влаштувати чаювання

Найпростіший варіант заварювання протоками – гунфу-чайник (ізіпот). Ще його називають заварником з кнопкою. Перевага в тому, що чай засипають у внутрішню колбу, заливають водою, дають настоятися, натискають кнопку і настій зливається. Чаїнки утримує фільтр, їх можна знову заливати водою для наступних проток.

У Китаї не прийнято додавати до чаю цукор, молоко і лимон. Це спотворить смак напою – не відчуєте переливи нот і багатство аромату. Але є добавки, які ідеально поєднуються з більшістю сортів. Якщо хочете урізноманітнити чаювання, опустіть в піалу кілька крихітних рожевих бутонів, листя бамбука, суцвіття хризантеми.

Якщо випивати 1-2 чашки якісного чаю щодня, зміцните імунітет, поліпшити стан судин, очистите кров від токсинів. Завдяки антиоксидантам чай уповільнює процеси старіння, а ще прискорює розщеплення жирів і допомагає позбутися зайвих кілограмів.