Популярність офф-роуд змагань росте з кожним роком. Такі події збирають сотні прихильників та десятки учасників, які демонструють свою майстерність на найвищому рівні. Якщо й Ви плануєте спробувати свої сили на складних грунтах, варто розпочати з підготовки автомобіля. Сьогодні ми розкажемо про те, як має виглядати позашляховик переможця!

№1 – Установка грязьових шин

Позашляхові шини – гума зі спеціальним глибоким протектором та збільшеними розмірами. Вона забезпечує краще зчеплення з будь-якими поверхнями: від бруду до снігу. Маркування грязових шин – М/Т (Mud Terrain).

Провідні виробники такої продукції – це BF Goodrich, Cooper Discoverer, GoodYear. 

№2 – Ліфт підвіски/кузова

Кліренс авто має чи не найбільше значення, якщо мова йде про бездоріжжя. Ліфтинг автомобіля дозволяє легше та безпечніше долати складні ґрунти. Особливо важливим збільшений кліренс є на гірській та скелястій місцевості.

Порада: не переборщіть з ліфтом. Якщо підняти автомобіль занадто сильно, можуть виникнути проблеми з балансом стійкості.

№3 – Силовий обвіс

Силове обладнання (бампер, пороги, захист днища) дозволяє мінімізувати ризик пошкодження автомобіля під час офф-роуд змагань. Але й під час звичайної їзди на трасі воно є дуже важливим: зменшує травматизм водія та пасажирів під час ДТП.

Силові елементи обов’язково мають пройти антикорозійну обробку та бути виготовленими з міцної сталі

№4 – Додаткове обладнання

З найнеобхідніших офф-роуд аксесуарів:

  • Шноркель – елемент, який захищає двигун від гідроудару. Бажано обирати шноркель з АБС-пластику: він міцний та довговічний. Непогані моделі є в бренду Safari.
  • Лебідка – механізм для підтягування авто. Тягове зусилля лебідки має бути в 1,5 рази більшим за вагу Вашого позашляховика: це обов’язкове правило. Найкраще зарекомендували себе електричні лебідки.
  • Хай-джек (рейковий домкрат) – в комплекті з лебідкою, дозволяє звільнити застряглий позашляховик.

(Детальніше: Як правильно обрати автомобільну лебідку?)

Якщо змагання, в яких Ви плануєте брати участь, проводитимуться в вечірній час або в умовах обмеженої видимості, установіть додаткове освітлення: світлодіодну люстру на дах або лед-фари.

Підведемо підсумок

Підготовка позашляховика до змагань – справа не з легких. Тому радимо розпочати роботи завчасно, та обов’язково проконсультуватися зі спеціалістами. Бажаємо перемоги!