Як вибрати котушку для фідера?

Фідерна котушка займає цікаве положення. Вона поєднує властивості спінінгового й карпового агрегату, тобто фідерною котушкою просто орудувати, при цьому вона потужна. З нею рибаки ловлять мирну рибу як з берега, так і з човна. А щоб вам було простіше вибирати відповідний варіант, зверніть увагу на наступні пункти.

Гармонія ваги вудочки та котушки

Центр ваги фідерних вудилищ сильно зміщений до протилежного від рибака краю. А все через довжину, яка більше довжини спінінгових вудилищ, іноді навіть на декілька метрів. І щоб рибаку все врівноважити, то потрібно підбирати відповідну за параметрами котушку.

Простіше за все вибрати вудилище та котушку однієї серії, вони ідеально підійдуть один одному. Якщо ж такої можливості немає — зберіть повний комплект, візьміть його в руку та зімітуйте рухи під час рибалки. Відчуваєте, що вам комфортно? Якщо так, значить, це правильний комплект.

Внутрішній діаметр кілець вудилища

Розмір котушки залежить від розміру кілець на вудилищі, або раннінгу. Шнур і волосінь будуть слухняні, якщо розміри підібрати правильно. В іншому випадку годівниця буде летіти на меншу відстань або взагалі обриватися й губитися у воді.

Знову ж таки вибирайте вудилище та котушку однієї серії або ж підбирайте середні за розміром рішення.

Тип рибалки

Полювання на карася, плотву або червонопірку з потужною котушкою — це як стріляти по горобцях з великокаліберної снайперської гвинтівки. А ось лов великого сазана, білого амура або коропа з легкою та швидкою котушкою — це вже спроба забити мамонта палицею. Завжди підбирайте агрегат відповідно до об’єкта лову та його розмірів. Дивитися потрібно на передатне число головної пари.

Передатне число може позначатися, наприклад, як 4.5:1. Це означає, що за 1 оберт ручки котушки ротор робить 4 повних оберти навколо шпулі. Чим вище показник, тим вище швидкість, але нижче потужність агрегату. Також навпаки: чим нижче показник, тим нижче швидкість і вище потужність.

Підсумуємо. Для темпової рибалки легкої риби підбираємо легкий і швидкісний агрегат, а для висиджування великих особин — потужний і міцний.

фідерні котушки

Умови рибалки

Якщо ви любите часто відходити від місця рибалки або відволікатися, подумайте про покупку котушок з бейтранером. Система вільного обертання шпулі вбереже вудилище від того, щоб опинитися у воді, коли його почне тягнути риба.

Усе просто. Ви клацаєте клавішею, так волосінь легко розмотується, коли її тягне риба, і не падає у воду. При цьому бейтранер можна налаштовувати під різні умови: течія або посмикування дрібної риби.

Які є недоліки у системи:

  1. Обтяжування агрегату.
  2. Чим складніше конструкція, чим більше різноманітних систем, тип простіше зламати котушку.

Дальність закидування

Щоб далекі закидування були ефективними, придбайте котушки з неглибокими шпулями конусної форми, бокова частина при цьому повинна бути великою. Також стануть у пригоді щітки, вусики та рамки, які завадять волосіні або шнуру потрапити в підшпульний простір. Якщо ж не хочете рибалити на великих дистанціях, купуйте простіші моделі.

Що намотується на шпулю?

На підбір котушки впливає тип основної волосіні:

  1. Якщо це шнур, тоді висока місткість шпулі не потрібна, підійдуть неглибокі варіанти. При цьому бажано використовувати ролик вузла укладання з покриттям з нітриду титану, так він довше прослужить.
  2. Якщо ж це монофільна волосінь, у неї буде більший діаметр, тому без місткої шпулі не обійтися.

Кількість підшипників

Мінімальний набір включає 2 підшипники на вісі ведучої шестерні головної пари й 1 на веденій. Також 1 підшипник повинен бути в стопорі зворотного ходу. Цього з головою вистачить для рибака-початківця.

Коли умови лову специфічні, тоді й доводиться купувати агрегат з додатковими підшипниками.

Поради з використання котушки для фідера

Ми розглянули основні моменти з вибору фідерної котушки. Тепер розглянемо поради, які збільшать строк служби агрегату:

  • Повертати дужку ротора потрібно не обертом руків’я, а вручну.
  • Коли боретеся з рибою, більше працюйте вудилищем, а не котушкою, так ви вбережете її від пошкоджень.
  • Після рибалки послаблюйте гальмо фрикціону, для того щоб не деформувалися фетрові диски та з них не видавлювалося масло.
  • Після кожного сезону рибалки чистите та змащуйте котушку або віддавайте її на технічне обслуговування.

Источник: https://brain-fishing.com/uk/blog/kak-vybrat-katushku-dlya-fidera/