Математика - це заповнена крейдою дошка. Фізика - збірки задач та формул та купа листочків-шпаргалок, якими учні послуговуються на контрольних роботах. Хімія - яскравий калейдоскоп елементів Менделєєва на стіні у класній кімнаті. Ці 3 науки об'єднані одним: напруженими контрольними роботами, довгими вечорами в спробі зрозуміти, як вирішується завдання, переживаннями біля дошки під час вирішення алгоритму або виведення формули. Але! Усе це здається романтичним тільки тим школярам, які хоч якось розуміють ці складні науки. Тобто, відсоткам 30-40 учнів. Адже більшість дітей, на жаль, зазнають серйозних труднощів з точними науками вже з перших уроків.

Найпоширенішими проблемами в розумінні цих дисциплін стають:

  • недостатня кількість часу у вчителя на пояснення складних тем;
  • великий обсяг інформації для самостійного опрацювання вдома;
  • нецікаве викладання без інтерактивних методів (учитель сухо підносить свій предмет, а всі заняття схожі одне на одне);
  • страх припуститися помилки, який призводить до того, що учень повністю перестає діяти і ставити питання під час уроку.

Усе це лише частина проблем, які можуть назавжди відбити бажання у дітей цікавитися точними науками. Та чи правильно залишити знання про ці  науки в стінах школи? Звичайно, ні!  Адже без знання цих дисциплін неможливо отримати вищу освіту і затребувану спеціальність. Але вихід є. Особливо, якщо батьки помітили проблему на початковій стадії.

Не маєш знань математики - не можеш скласти ЗНО!

Репетитори з математики - одні з найпотрібніших фахівців у світі індивідуального викладання. Так, наука складна, не кожен її розуміє, тому дітям потрібна допомога. Але ще варто пам’ятати, що математика є одним з обов'язкових предметів, котрі потрібно скласти на ЗНО. Так, можна обрати історію України в якості 2-го обов'язкового, але так ви віднімете у своєї дитини можливість бути:

  • програмістом;
  • інженером;
  • менеджером;
  • архітектором;
  • фахівцем в світі IT.

Перераховувати можна довго. Вам не здається, що ми зараз назвали найбільш високооплачувані професії на сьогодні? Може, не потрібно вішати на дитину ярлик «гуманітарій» після першої трійки по геометрії?

Не варто боятися індивідуальних занять, адже репетитор з математики за декілька занять зможе пояснити складну тему, а за півроку регулярних уроків ваш школяр навчиться вирішувати навіть складні геометричні завдання за 10-15 хвилин! Ви побачите, що підліток має потенціал, на який не потрібно закривати очі.

Знайти приватного вчителя математики можна на пошуковому ресурсі BUKI. Всього за декілька хвилин ви зможете вказати всі необхідні параметри і ознайомитися з усіма викладачами, які підходять під ваші критерії. І чим раніше ви почнете пошук викладача, тим буде краще для вас і майбутнього вашої дитини.

Фізика - наука, яка в дечому навіть складніша за математику!

Будь-який репетитор з фізики швидко зруйнує головний міф про те, що діти, які знають математику, не відчувають труднощів з фізикою. Це не зовсім так! Безумовно, для того щоб зрозуміти фізику, необхідно орієнтуватися в ключових математичних поняттях. Але фізика настільки об'ємна наука, що деякі її розділи не мають нічого спільного з іншими шкільними дисциплінами. Потрібен особливий тип мислення, який варто розвивати. Уроки фізики можуть бути цікавими, якщо вчитель вкладає в них свій авторський підхід:

  • на заняттях часто проводять різні експерименти;
  • учні мають можливість робити висновки, проговорювати свою позицію під час уроку, вступати в діалог з учителем. Усе це формує критичне мислення, що так необхідне у багатьох професіях;
  • школярі, відкриваючи для себе нові розділи цієї науки, відчувають потенціал синтезувати різні знання (і математики, і біології, і хімії). Це дає ще більше сил і бажання пізнавати більше.

Але, на жаль, не кожен шкільний викладач вміє доступно і творчо пояснити фізику. Більшість вчителів сухо розповідає теорію і навантажує завданнями. Згодом діти просто втрачають інтерес, а їх бажання вивчати цю науку повністю зникає.

Якщо ви помітили, що дитина зазнає труднощів, то вам допоможуть репетитори з фізики і математики. Усього за 5-10 уроків вони зможуть пояснити складну тему і підготувати до контрольної роботи. Ну а якщо знадобиться - повторять з учнем всю шкільну програму перед ЗНО. Фізика - один з найбільш затребуваних предметів під час тестування, адже її необхідно скласти, якщо дитина обирає спеціальність:

  • фізика;
  • інженера;
  • програміста і т.п.

Ця наука, нарівні з математикою, не тільки дає можливість навчиться мислити структуровано, послідовно і логічно, але й відкриває безмежні можливості для вивчення будь-яких інших наук.

Чому так важливо в наш час вивчати хімію?

Репетитор з хімії за останні декілька років теж став досить затребуваним фахівцем. Справа в тому, що в світі з'являється все більше нових спеціальностей, для отримання яких потрібні знання природничих наук. Хімія, нарівні з біологією, дозволяє виховати майбутніх:

  • лікарів;
  • медсестер;
  • фахівців, які працюють в біоінженерії;
  • нутриціологів.

Так, зрозуміти хімію - досить складне завдання. Адже необхідно мати гарну пам'ять, уміння виводити формули, знати безліч правил. Легкою цю науку ну ніяк не назвеш. Тому з самого початку курсу хімії батьки повинні скористатися зацікавленістю дитини. Коли підліток відвідує уроки в білому халаті і несміливо робить перші хімічні досліди, подумайте про додаткові заняття. Поки є жага до навчання - не пізно працювати над поліпшенням знань. Адже потім, коли хімія стає складнішою, чимало учнів повністю закидають її вивчення, позбавляючи себе можливостей отримати затребувану освіту в майбутньому.

Вивчай точні науки! Потурбуйся про свою майбутню кар’єру!

Будь-які точні науки - це не про зубріння, як часто буває у вивченні мов.  Так, репетитор з англійської мови може постійно говорити дитині: «Просто починай вчити нові слова! Просто зазубрюй!». Та з точними науками це не працює. Тут недостатньо просто вивчити правила і набір слів. Тут важливо навчиться логічно мислити, грамотно поєднувати теорію з практикою, послідовно викладати свої думки при поясненні прикладу або завдання.

Попри те, що ці науки складні, зараз немає жодної проблеми в тому, щоб знайти досвідченого репетитора. Заходьте на пошуковий ресурс BUKI і вибирайте вчителя, який зможе підготувати вас до іспиту! Кожен наш викладач використовує в своїй роботі інноваційні методики, намагається зацікавити дитину, з огляду на особливості її сприйняття, пам'яті і типу мислення. Не відкладайте на безвік старт індивідуальних занять, якщо побачили перші проблеми! Шукайте вчителя онлайн і рухайтеся вперед до своїх цілей!

Текст підготувала Тетяна В. вчитель та репетитор з математики

Анкети репетиторів для дітей та дорослих: https://buki.com.ua/