Догляд за рослинами передбачає внесення добрив. Швидко збагатити грунт можна мінеральною продукцією, яка виробляється у вигляді гранул, порошку або рідини. Будь-яка консистенція розводиться у воді для отримання розчину. Також у воді можна розводити органічне добриво – послід, перегній, золу. За ефективністю органіка поступається мінеральним добривам. Однак природний витратний матеріал має дві істотні переваги – екологічність і комплексний склад корисних елементів.

Азот, фосфор, калій – коли краще вносити?

Перш ніж робити вибір між мінеральним і органічним добривами, необхідно з'ясувати, який корисний елемент потрібен культурі. Не кожне органічне добриво містить одну конкретну корисну речовину. В основному органіка йде комплексною. Інша справа – мінерали. Вони маркуються буквами N, P, K.

Першопроходцям відповідна абревіатура ні про що не каже. Тому назви "суперфосфат", "селітра» і "нітроамофоска" викликають ще більше питань. Спочатку треба розібратися з корисними речовинами і їх актуальністю в залежності від стану рослини:

• P (фосфор) – відповідає за кореневу систему, і тому підходить культурі протягом перших 30 днів з моменту сходів;

• N (азот) – сприяє зростанню стебля і листя, а значить, вітається з 10 по 40 день з моменту появи паростків;

• K (калій) – прискорює цвітіння і плодоношення, що робить його гарним стимулятором, коли рослині виповнилося 35-40 днів.

При цьому відмовлятися від азоту і фосфору, коли у рослини формується корінь або зав'язь, не треба. Вибір конкретного співвідношення NPK залежить від віку рослини:

• 5-30 день – 1:3:0;

• 30-40 день – 3:1:1;

• 40-90 день – 1:2:3.

Традиційні мінеральні добрива на зразок селітри, сечовини і суперфосфату важко змішувати один з одним, щоб на виході був потрібний розчин. До того ж такі речовини негативно позначаються на біологічному балансі грунту. Тому на 30-40 день з моменту сходів мінеральний склад треба чергувати з органічним.

Ярос – перспективне органічне добриво

Зазвичай рослині вистачає живильного розчину, щоб воно добре розвивалося протягом першого місяця. Однак знайти для кожного саджанця 1-5 л чорнозему – дорого і проблемно. Набагато простіше використовуватися розчин органіки. При цьому мова йде про добриво з гуміновими кислотами, які активізують життєдіяльність корисних бактерій. Згодом грунт регенерується.

Ярос є універсальним органічним добривом на основі гумінових кислот. На відміну від традиційної органіки тематичний продукт:

• Має рідкий стан і поставляється в зручних ємностях;

• Швидко розводиться у воді;

• Має керівництво користувача;

• Збагачує грунт корисними елементами – N, P, K, CaO, Cu, Fe, Mn, Mg;

• Не викликає опіки у рослин і не порушує біологічний баланс грунту.

Ефект від засобу Ярос тільки позитивний – рослина активно розвивається в першу добу з моменту внесення розчину під корінь. У цьому вже встигли переконатися десятки тисяч фермерів і садівників. Ярос має сертифікат ЄС, який підтверджує високу якість органічного добрива на офіційному рівні.