ГТВСфера застосування гумотехнічних виробів велика. Виробники пропонують якісну продукцію, орієнтовану на довгий термін служби. Її довго можна не заміняти на нову, якщо правильно доглядати, забезпечити правильні умови зберігання. Багато користувачів припускаються помилок при обслуговуванні. Це призводить до порушення властивостей і характеристик об'єкта. Знижується його надійність, практичність.


Поширені помилки

Для використання ГТВ часто користувачі не видаляють пиловий наліт і бруд. При фіксації в подальшому виправити це складно. Всі вироби виробники випускають з рекомендаціями до використання. При недотриманні їх можна не розраховувати на збереження властивостей тривалий час.


До помилок відносять:

  • Застосування в інших робочих середовищах, не зазначених в інструкції заводом-виробником.
  • Наявність подряпин, забоїн, механічних пошкоджень.
  • Зберігання та обслуговування в приміщеннях, де спостерігаються суттєві коливання температур.


Потрібно враховувати зміни властивостей гуми при зниженні або підвищенні температури. При зниженні градусів еластичність виробів зменшується. Якщо стовпчик термометра опускається нижче 10-15 градусів, гума спочатку стає полужесткой, потім жорсткою. При температурі від -45 градусів вироби стають крихкими, твердими і мало здібної до оборотних деформацій. При підвищенні градусів ГТВ може стати більш м'яким, але еластичність зменшиться.


Скорочує термін служби виробів і часте використання розчинника, нафти та інших агресивних складів. Не допустити виникнення проблем можна, якщо правильно вибирати гумовотехнічні вироби. На сайті https://gumatech.pro/ зробити це просто. Завод пропонує ГТВ для вирішення будь-яких за складністю питань. Ви зможете знайти відповідний варіант, отримати детальну консультацію.


На старіння виробів впливають помилки, пов'язані з дотриманням всіх умов. До них відносять:

  • тепло;
  • світло;
  • кисень;
  • озон;
  • тертя;
  • робоче середовище.


Помилки при зберіганні

Гума відноситься до відносно пожежобезпечним матеріалами. Вона спалахує виключно при контакті з відкритим вогнем. Тому основна помилка при зберіганні - сусідство з горючими і вибухонебезпечними продуктами.


При неправильній організації гранування починаються незворотні процеси втрати властивостей ГТВ під впливом кисню, озону і сонячного світла. Це виражається в появі поперечних тріщин на поверхні виробів, зміні кольору і кришеним матеріалу. У деяких ситуаціях відбувається значне зниження показників еластичності і міцності. Гума може стати липкою.


Профілактика

При складанні не можна допускати перекоси, скручування і нанесення механічних пошкоджень. Якщо деталі застосовуються в робочих середовищах, умови обов'язково узгоджуються з виробником. Це дозволить уникнути виникнення надзвичайної ситуації.


Склад, де зберігаються ГТВ, повинен мати обладнані місця для зберігання відповідних видів. Помилка - розташовані стелажів на відстані ближче одного метра від опалювальних приладів, інших джерелом тепла. Будь-яке приміщення для зберігання захищається від прямих сонячних променів. Відносна вологість повітря не повинна перевищувати 65-70%. Заборонено демонтувати і знову застосовувати ГТВ.


При необхідності можна провести консервацію ГТВ. Для цього використовують світлонепроникну плівку, ящики та іншу тару. Всі вироби змащують гліцерином, вазеліном і засипають тальком. Обов'язково укладають їх так, щоб виключити деформацію. Важливо дотримуватися і контроль відносної вологості і температури повітря.