Частка електрики, яка одержується від сонячної енергії у системі енергопостачання України продовжує зростати. Це змушує електроенергетичний сектор бути більш гнучким в управлінні попитом та пропозицією. Потреба у точних прогнозах того, скільки енергії буде подаватися у мережу в будь-який момент, стає все більш важливою. Точні прогнози погоди складають основу, і тому оператори мереж, торговці електроенергією та оператори відновлюваних електростанцій тепер покладаються на нову галузь, що спеціалізується на прогнозуванні вироблення СЕС.

Що собою являє прогнозування вироблення електроенергії і чому це важливо?

На відміну від традиційної енергії з викопного палива, яке можна виробляти відповідно до попиту з повною передбачуваністю, генерація з таких нестійких поновлюваних джерел, як СЕС в основному залежить від погоди.

За правильних умов частка відновлюваних джерел енергії в енергоспоживанні України може зрости до 80 відсотків й більше. У похмуру погоду та вночі вона може впасти майже до нуля. Це має наслідки для стабільності мережі, розташування об'єктів відновлюваної енергії та цін на електроенергію. Чим точніше ви зможете передбачити, скільки електроенергії буде надходити з відновлюваних джерел, тим легше буде впоратися з цими наслідками. Для таких прогнозів необхідні точні прогнози погоди.

Не тільки зростання використання відновлюваних джерел енергії зробило прогнози погоди цікавими для енергетичного сектора. Вони давно використовуються для оцінки того, скільки електроенергії буде потрібно споживачам в короткостроковій перспективі. Більше електрики використовується для опалення в холодний зимовий день, менше для роботи телевізора в сонячний полудень. Це називається прогнозуванням навантаження.

З іншого боку, останнім часом прогнози вироблення електроенергії на стороні пропозиції стали предметом вивчення енергетичної метеорології.

Як складаються прогнози вироблення електроенергії сонячними батареями?

Прогнозування сонячної енергії за своєю суттю належить до прогнозування погоди. Воно починається з моделювання положення сонця стосовно до певного місця на поверхні Землі, після чого моделюється пропускання сонячного випромінювання через атмосферу.

Найскладнішим аспектом моделювання проходження сонячного випромінювання через атмосферу Землі є правильна фіксація процесів розсіювання, поглинання та відображення сонячного світла, що проходить через хмари.

Прогнози сонячної активності складаються із застосуванням таких методів:

  • статистичний метод;
  • супутникові знімки;
  • чисельний прогноз погоди (погодні моделі).

Замовити прогнозування можна в компанії "ЕНЕРДЖИ ЛАЙН" за посиланням https://www.energyline.com.ua/uk/prognozuvannya-viroblennya-sonyachnih-stanczij/ , тут ви отримаєте точні дані та якісний сервіс.