Основним чинником заміни електропроводки чи ремонту є вибір якісного кабелю. Прокладання домашньої електромережі відноситься до першочергових проблем. Від якості продуманої схеми проведення залежать не тільки побутові зручності (освітлення, користування електроприладами), але й пожежна безпека. Кабель електропроводки розподіляє електроенергію споживачам. Існують різні види та марки кабелів, кожен з яких призначений для тієї чи іншої ділянки проводки та вузла. А вибрати та придбати кабель електричний https://elektrovoz.com.ua/ua/kabelnaya-produkciya ви можете за посиланням.

Основний кабель проводки

Жорсткий та багатожильний кабель (марки ВВГ) використовується в житлових приміщеннях як основний. Він витримує потрібні навантаження та відрізняється досить хорошими ізоляційними якостями. Ця марка використовується на кабельних блоках та естакадах у закритих або відкритих електропроводках. Вкрай не рекомендується використовувати цей кабель у траншеях, також у дерев'яних будівлях, таких як сараї, лазні, дачні будиночки та в інших легкозаймистих місцях, тому що він повинен мати додаткову ізоляцію. Для таких будівель відмінно підійдуть кабелі марки КВВГ та БПВЛ. У таких пожежонебезпечних умовах можна використовувати звичайний кабель, який захищений кабель-каналом або гофрованою трубою.

Марки кабелю для житлових приміщень

При виборі кабелю для електропроводки прямо до споживача треба враховувати споживану потужність і призначення місця, що експлуатується. Від головного кабелю через розподільну коробку до розетки використовують м'який кабель марок РПШ, ПВС чи РК. Перетин жил має бути не менше ніж 2.5 мм. Кабелі марок ШВП, ШВП-2, ПВС або ШВЛ (перетин мінімум 1.5 мм) використовують для освітлення, так як вони мають ізоляцію полівінілхлоридну. Ці марки м'яких проводів підходять для споживання малої потужності, таких як дверні замки, підсвічування в шафі.

Монтаж кабелю

Вибираючи кабель для проведення електромережі, треба враховувати: фіксований чи не фіксований буде монтаж. Якщо передбачається, що кабель дуже часто буде схильний до механічного впливу, такого, як скручування, перекоси або згинання, то тоді необхідний фіксований монтаж. Щоб уникнути пошкоджень електропроводки, слід використовувати жорсткий кабель марок АВВГ, АВВГ-П. При нефіксованому монтажі використовують гнучкі та м'які кабелі (ПВС, ШВЛ, ШВП). Гнучкі дроти використовують для подовжувачів та переносок.