Крупи – це джерело крохмалю. У нашому організмі він повільно розпадається на глюкозу – своєрідне пальне, необхідне для роботи мозку та клітин. Каша буде чудовим варіантом для обіду, вечері та навіть сніданку. Знаючи це, магазин натуральних продуктів Смак Життя запропонує вам багато різних поживних круп.

Кашу варто частіше їсти в холодну пору року, оскільки вона має зігрівальні властивості – особливо пшоно та гречка. До їхнього складу входять вітаміни групи В (В1, В2, РР, В6, фолієва кислота) та вітамін Е. Вони також містять багато мінеральних речовин, таких як гіпотензивний калій, залізо, що запобігає анемії, та магній, яке сприятливо впливає на нервову систему й робота м’язів, включаючи серце. А ще каші часто є джерелом кальцію, міді, цинку, марганцю та кремнію.

Для кого особливо будуть корисні каші?

  • для людей із проблемами серця, особливо з гіпертонічною хворобою, які страждають хворобами серця та кровоносної системи – оскільки в кашах багато калію і низький вміст натрію (якщо ми їх не солимо);
  • людям із анемією – просо та гречка містять залізо, фолієву кислоту та вітамін Е, які запобігають анемії;
  • людям, які піддаються стресу та схильні до депресії – вітаміни групи В і магній полегшують симптоми стресу, а також підтримують нервову систему, покращують пам’ять і настрій;
  • людям, які мають проблеми із суглобами, оскільки каші містять багато кремнезему, який зміцнює структуру суглобів і покращує їхню силу та ефективність;
  • діабетикам – завдяки вмісту крохмалю вони м'яко підвищують рівень глюкози в крові та інсуліну;
  • дітям, вагітним і жінкам, які годують, а також людям похилого віку та тим, хто одужує, – каші легко засвоюються. Крім того, крупа містить багато клітковини для полегшення травлення, тому можна уникнути метеоризму та запорів.

Кому не варто їсти кашу часто?

  • людям, які страждають на виразку шлунка та дванадцятипалої кишки, кислий гастрит – через те, що в крупі міститься багато фосфору, хлору та сірки, які підкислюють організм;
  • людям із лихоманкою, опіками, людям із раком і людям із виснаженим організмом, тому що густа крупа дратує слизову кишківника та перешкоджає засвоєнню білка з їжею, необхідного під час регенерації організму.

Що варто знати про крупу?

Хоча крупа містить багато рослинного білка (близько 100 г крупи – 10 г білка), їй не вистачає екзогенних амінокислот, які організм не може виробляти сам (лізин і триптофан). Тому кашу слід їсти разом із м’ясом або молоком, щоб доповнити прийом їжі.

Як приготувати крупу?

Товсту крупу слід кілька разів промити холодною водою та злити, оскільки вона зазвичай забруднена. Варто їсти каші сипучими. Готуйте крупи таким чином:

  • гречка: 1 склянка крупи на 2 склянки води;
  • перловий ячмінь: 1 склянка крупи на 3 склянки води;
  • пшоно, ячмінь: 1 склянка крупи на 2,5 склянки води;
  • ячмінна чи пшоняна крупа: 1 склянка крупи на 3,5 склянки води;
  • манна та кукурудзяна крупа: по 1 склянці крупи на 4 склянки води або молока;
  • булгур :1 склянка на 2,5 склянки води.

Щоб зерна не злипалися, можна додавати у варіння топлене масло. Насолоджуйтеся корисною їжею та будьте здоровими!