Поява вільного ринку нерухомості в Україні призвело до необхідності проведення такої складної процедури як оцінка об'єкта, що виступає предметом угоди, яка проводиться з ним. І неважливо, чи йде мова про його купівлю, продаж, надання в заставу, передачу в спадок та ін. Максимально точне визначення ціни об'єкта позбавляє обидві сторони від виникнення в подальшому непорозумінь і спірних ситуацій.

Критерії оцінювання

Ринкова вартість нерухомості визначається з урахуванням цілого ряду критеріїв, включаючи такі як:

    • місце розташування об'єкта. Скажімо, аналогічні за розміром і конфігурацією квартири в елітному і сумнівному районі будуть сильно відрізнятися за ціною;
    • юридична чистота об'єкта. Відсутність повного пакету документів по об'єкту значно знизить його вартість;
    • число власників нерухомості. Чим менше власників у нерухомості, тим за інших рівних вона дорожче;
    • розмір об'єкта. Ціна квадратного метра в однокімнатній квартирі вище, ніж в 2-х або 3-х кімнатної. Адже попит на таке житло завжди більше;
    • наявність комунікацій. Їх відсутність значно знижує вартість об'єкта; доступ до транспортної інфраструктури та ін.

    Етапи оцінки

    Професійна оцінка нерухомості - процес складний і зазвичай проводиться в кілька етапів. Починається процес з постановки задачі, тобто визначається, з якою метою проводиться оцінка. Далі слід ознайомитись з об'єктом і встановити його характеристики. Наступна стадія - визначення виду вартості, яку необхідно встановити - ринкову, страхову, заставну тощо. Визначається точна дата проведення і закінчення робіт. Потім складається план і договір замовника з оцінювачем. Після чого останнім проводиться максимально детальний збір інформації про передбачений об'єкті і складається обгрунтування висновків.

    Нарешті, здійснюється розрахунок вартості на підставі трьох основних методик - прибутковому підході, заснованому на визначенні можливої вигоди від використання нерухомості, витратному підході, що використовує для підрахунку необхідних витрат для початку експлуатації об'єкта і порівняльному методі, як випливає з назва, заснованому на порівнянні оцінюваного об'єкта з аналогічними . За результатами розрахунків передається замовнику оціночний звіт.