Що скуштувати на Буковелі. Карпатська кухня


Смачнющі місцеві страви це візитка Карпат. Якщо Ви приїхали на відпочинок в Буковель обов’язково спробуйте національні страви. Ці унікальні страви можна скуштувати лише в Карпатах. Приготовлені на місцевих інгредієнтах і спеціях, їх рецепти передаються із покоління в покоління зберігаючи всі секрети.
Психологи стверджують, що наша пам’ять здатна надовго запам’ятати смаки та запахи, тож нижче ми представляємо список із 5 страв, які варто спробувати на відпочинку в в Карпатах. Деякі готелі буковеля мають ресторани де можна скуштувати справжні смаколики карпатської кухні.

616b0f93ac5cd.jpg

 

1. Банош (Бануш).
Головна страва традиційної гуцульської кухні. Це така в’язка каша із кукурудзяного борошна, відварена на сметані або вершках, постійно поміщаючи дерев’яною ложкою. У Банош одразу додают бринзу або сало, цибулю, карпатські гриби чи вурбу. Та краще коли подають ці інгредієнти окремо і вже зверху посиплючи прямо на кашу, буде набагато смачніше. Дуже ситна страва, якою можна наїстися на весь день.

 

616b0fe291cb8.jpg

 

2. Бограч.
Перша страва угорської кухні, яка широко розповсюджена на Закарпатті. Приготована із м’яса, спецій та овочів, таких як помідори, картопля, солодкий перець, цибуля. Бограч перекладається як «казан», не важко здогадатись, що найсмачніше юшка виходить на відкритому вогні. Інші назви — богораш, богорош, мадярська юшка. Ситний та смачний, неважкий у приготуванні, якщо є казан.

 

616b100947547.jpg

3. Пструг
Традиційна чеська страва із річної риби форель із сімейства лососевих, якою славляться швидкі карпатські ріки. Більшість українців знають цю страву, як «запечена на грилі форель». Ця страва займає перше місце серед туристів, які відпочивають на Буковелі. Особливого рецепту в приготуванні пструга не існує. Рибу обсипають спеціями — перцем, сушеним часником, материнкою та сіллю, кладуть на цибулю та запікають. Її також готують в піст, на свят вечір, як оду із 12 страв, адже в цей день обов’язково має бути риба на столі.

616b1029d8591.jpg

4. Грибова юшка.
«Карпатське золото» саме так називають білі гриби, що ростуть у гірському лісі. А яка з них виходить смачна грибна юшка, обов’язково спробуйте. Приготування дуже легке, білі сушені гриби відварюють у курячому бульйоні зі спеціями та коренем петрушки. Додають домашню локшину та свіжу зелень, просто та смачно. Головний секрет криється саме в карпатських грибах, вони мають насичений смак.

616b104f0930e.jpg

5. Гурка.
Гурка (кишка) — гуцульска ковбаса, яка готується з вареної кукурудзяної крупи або рису змішаної із свинячими шкварками, смаженою цибулею та спеціями, які добре пропускають через мясорубку. Також у якості начинки використовують свіжо відварену свинячу кров, легені, печінку, сало.  

Карпатська кухня багата смачними та ситними стравами, які варто скоштувати. Відмітимо ще такі смаколики, як варенички, бринза, вурбу, сир домашній, деруни, боб-гуляш, які дуже файно їсти в прикуску з карпатським чаєм та домашьою наливкою. І незабудьте взяти пару пляшечок із собою, щоб довго згадувати Ваш неймовірний відпочинок в Буковелі.