Вирішальним фактором при виборі типу каміна є інтенсивність його експлуатації. Фактично він може виконувати в основному декоративну функцію або являти собою епізодичне або майже основне джерело тепла. Камін не може бути єдиним джерелом тепла в будинку, крім нього будівля повинна бути обладнана ще одним опалювальним приладом - котлом, тепловим насосом або електричними обігрівачами. При цьому димохідна труба відіграє важливу роль.

З відкритим вогнищем

Відкриті каміни зазвичай служать елементом дизайну інтер’єру та періодично використовуються як привабливе джерело тепла. ККД опалення цього типу камінів низький через значні втрати тепла, яке витікає разом з димом через димохід. Камін передає тепло насамперед за допомогою випромінювання, а напрямок теплового потоку значною мірою залежить від форми камери згоряння.

При розміщенні каміна необхідно дотримуватися певних правил, щоб забезпечити безперебійну роботу.

Камера згоряння і витяжка повинні бути побудовані з цегли або шамотної плитки, а нахил задньої стінки повинен утворювати горловину з витяжкою для прискорення надходження відпрацьованих газів. У витяжці встановлена ​​заслінка, яка дозволяє закрити вхід димоходу, коли ви не використовуєте камін. Це запобігає виходу тепла і проникнення запаху горіння, коли, наприклад, влітку відбувається зворотна тяга димоходу. Відкритий камін добре обладнати регульованим екраном, щоб запобігти поширенню іскор та випадання палаючої деревини.

Регулювання інтенсивності нагріву ґрунтується на дозуванні потрібної кількості палива.

Камінні касети

Якщо з часом ви прийдете до висновку, що відкритий камін не відповідає вашим очікуванням, можете перетворити його в закритий камін із значно кращою ефективністю опалення без необхідності демонтувати всю його конструкцію. Ця можливість забезпечується камінними касетами, які вставляються в камеру згоряння. Ви також можете замовити касету за розміром та дизайном, що відповідає існуючому каміну.

Що стосується дизайну, то камінні касети відрізняються від вкладишів тим, що вони мають додатковий кожух з листового металу, що оточує камеру згоряння, та вихід теплого повітря. Сьогодні якісні та різноманітні каміни Львів пропонує за доступними цінами. Вони також можуть бути обладнані вентилятором, підсилюючим повітряний потік, що дозволяє розподіляти тепло в інші приміщення. Оскільки димова частина старого каміна залишається такою ж, важливо ретельно герметизувати передню частину касети у отворі топки.

Камінні вставки

Вони можуть бути адаптовані для роботи в системі повітряного опалення або співпрацювати з системою центрального водяного опалення (вставка водяної сорочки).

Повітряна система. Передача тепла від каміна в повітряній системі може здійснюватися трьома способами:

  • прямим нагріванням приміщення з каміном;
  • з розподілом тепла до інших приміщень гравітаційним шляхом;
  • з розподілом тепла до інших приміщень продувним способом.

У найпростішому рішенні, коли тепло передається безпосередньо - функцію дифузорів теплого повітря виконують решітки, розташовані у витяжці каміна. Повітря нагрівається від вставки і пролітає через решітки. Звичайно, тепло також передається через нагріте скло і корпус.