Ви знаходитесь на етапі оздоблення будинку чи плануєте капітальний ремонт квартири? Ви шукаєте поради, як виправити нерівні стіни та оновити інтер’єр гладкою та естетичною обробкою? Сьогоднішній технологічний прогрес, який пропонує будівельна галузь, дає багато цікавих та швидких рішень, що скорочують робочий час. У кожного з доступних на ринку методів є свої переваги.

Машинна штукатурка

Що стосується машинної штукатурки, то вона передбачає нанесення підготовленої та машинно-змішаної штукатурної суміші спеціальним штукатурним агрегатом. Наймання професійної компанії - прекрасна ідея, якщо поверхня, яку ви хочете оформити, велика, чим вона більша, тим вигідніше. Якісна машинна штукатурка завдяки професійному обладнанню, яке будівництво сьогодні вже використовує, значно скорочує робочий час. Спеціалізовані команди з досвідом роботи можуть покрити площу до 90-120 м2 машинним штукатуренням за день. Завдяки такому способу нанесення штукатурки використання матеріалів зменшується, а значить, є реальна можливість економії. Машинна штукатурка забезпечує нанесення більш тонкого шару, а також гарантує, що на кожному шматку оштукатуреної поверхні залишиться однаковий склад і рівномірність розчину. Крім того, вам не потрібно турбуватися про місце, де ви могли б зберігати матеріали для виготовлення суміші.

Ручна штукатурка

У випадку, якщо ви вирішите штукатурити вручну, ви пропускаєте етап оренди професійного обладнання. Приступаючи до ручної штукатурки, важливо мати правильні інструменти, такі як кельма, обрешітка, обладнання для змішування, наприклад бетономішалка або дриль із змішувачем. Найважливішим моментом такої роботи є правильне виконання розчину, що полягає у підборі інгредієнтів у правильних пропорціях, але для цього потрібен досвід. Команда, яка пропонує ручні штукатурки, легко впорається із завданням, особливо якщо це стосується невеликих ділянок, для більших - це може бути проблематично, оскільки штукатурки, виготовлені та змішані в декілька партій, можуть відрізнятися за якістю або іноді навіть невеликою часткою складу. Однак виготовлення штукатурки вручну забирає багато часу. Вартість ручної штукатурки стін нижча, ніж машинної, але це вимагає більше роботи та часу.

Види штукатурки

Можна виділити три типи, виходячи з їх використання, властивостей та складу, який використовувався для їх створення. Кожен з них підходить до різних поверхонь, саме тому вибір правильного типу штукатурки вкрай важливий. Плануючи ремонт, виберіть правильний тип.

Гіпсові штукатурки

Це тип штукатурки, який можна використовувати для внутрішнього використання. Вони складаються з гіпсу, модифікаторів і води. Гіпсову штукатурку можна застосовувати в сухих і вологих інтер’єрах, оскільки вона пропускає вологу, і тим самим позитивно впливає на мікроклімат приміщення. Структура гіпсової штукатурки надзвичайно гладка, тому вона є ідеальною ґрунтовкою для майбутнього нанесення фарби. Цей тип рекомендується застосовувати для поверхонь, побудованих з бетону, керамічних покриттів або залізобетону, у випадку з металевими поверхнями знадобиться використання антикорозійних засобів, оскільки гіпс може мати корозію.

Цементно-вапняні штукатурки

Штукатурка створюється шляхом змішування цементу, вапна, води та піску. Це допомагає приглушити шум і зосереджувати тепло, її можна застосовувати у вологому та сухому інтер’єрі. Якщо мова йде про нанесення такої штукатурки, найчастіше застосовують два-три шари, один (перший) наноситься для вирівнювання стін. Чудово працює на бетонних, керамічних, стінових бетонних і цегляних поверхнях.

Цементно-вапняна штукатурка має стійкість до механічних пошкоджень, тому їх рекомендують використовувати на стінах у місцях, які часто використовуються, наприклад, гаражі, стіни біля сходів, коридори або навіть передпокій.

Цементні штукатурки

Цементні машинні штукатурки утворюються змішуванням води, піску та цементу. Вони дуже стійкі до багатьох механічних факторів, чудово підходять в приміщеннях, де є високий контакт з вологою, наприклад, кухні, ванній кімнаті. Їх часто використовують як перший шар для цементно-вапняної штукатурки. Цементні штукатурки складніше змішувати по консистенції, тому найчастіше її не застосовують, якщо мова йде про машинне штукатурення. Ця штукатурка застосовується досить рідко.