Польську мову можна вивчити за півроку!

Саме так: середня тривалість вивчення мови від 0 до рівня В1 - це 6-8 місяців. На таке швидке опанування мови впливає відразу декілька факторів:

  • польська входить до слов’янської групи мов, тому подібна до української;

  • у відкритому доступі наявні безліч матеріалів та відео-пояснень для вивчення;

  • мова не є важкою, і легко запам’ятовується.

Проте в першу чергу, вивчення нової мови - це процес індивідуальний. І окрім різних методик варто розуміти, чи є мета в опануванні мови? Адже мотивація - основа результату.

Зараз ми розповімо про головні моменти, які допомагають швидко вивчити польську мову і будуть корисні як початківцям, так і тим, хто вже має знання.

Мотивація та цілі

Визначтеся із цілями.

Перш ніж починати вчити іноземну мову, треба зрозуміти, для чого це потрібно. Адже мотивація з часом може зникнути, і бажання також. Тому щоб цього не сталося, має бути чітка мета, бажано, записана в робочому зошиті. Так завжди буде видно, заради чого всі старання.

Зрозумійте, які знання потрібні.

Маючи перед собою список цілей, одразу зрозуміло, що треба вчити і до якого рівня. Якщо ваша ціль - подорож Польщею, головне вивчити лексикологію, яка знадобиться в дорозі.

Оберіть зручний спосіб навчання.

Сфера освіти розвивається щороку, тому опановувати мову можна самостійно, на індивідуальних з репетитором, на групових заняттях. Досить ефективно комбінувати методи, наприклад займатися на курсах, а вдома дивитися фільми польською із субтитрами.

Online-вивчення

Зокрема, найефективнішим методом вивчення польської експерти вважають онлайн-навчання в міні-групах. Такий спосіб допомагає опанувати мову з нуля, а переваги достатньо суттєві:

  • заощадження часу, так як не треба нікуди їхати;

  • під час групових занять є здорова конкуренція, яка дає додаткову мотивацію;

  • плюс такого навчального процесу - вміння добре спілкуватись в онлайн-режимі. Адже багатьом абітурієнтам перед вступом до вишу необхідно пройти онлайн-співбесіду.

Для прикладу, є курси польської мови, які орієнтовні не лише на граматичне вивчення, а й на постійний розвиток лексики. Тож, по закінченню кожного рівня вже можна розмовляти польською.

Поради з вивчення

Визначтеся з часом і сформуйте нову звичку. Вивчати іноземну мову варто поступово, але головне - щодня. По 10, 30 чи 60 хвилин - це залежить від вільного часу. У робочий день можна виділити 10 хвилин, у вихідний більше, але систематичне і щодення вивчення - гарантія успіху. Тим паче, не обов'язково сідати за правила, послухати й перекласти пісні польською - це також складова навчального процесу.

Читайте книги. Як вже було зазначено, польська близька до української, російської, тому при першому знайомстві з цією мовою вже можна дещо зрозуміти.

А почати це знайомство рекомендовано з простого: дитячих казок, віршів, оповідань. Далі поступово брати матеріали з вищим рівнем.

Серіали та фільми в допомогу. Перш ніж ваш рівень буде В1+, фільми спочатку варто дивитися таким методом. Спершу українською, потім вже польською з субтитрами. Коли чуєш слово від носія мови і бачиш його написання - значно прискорюється процес запам'ятовування та розуміння.

Додатки на телефоні - сучасний метод вивчення. Додатків для опанування іноземних мов є вдосталь, один із найкращих - DuoLingo, де поступово вивчаються важливі теми, перевіряється написання, розуміння на слух і є безліч тестів.

Зараз не обов'язково носити з собою зошит-словник. Є додаток Quizlet, у якому створюється блок, наприклад, “Подорожі”, записуються слова на цю тематику, і далі в різних формах відбувається вивчення: тести, написання, поєднання карток. Телефон під рукою завжди, тож і нові слова також.

Спілкування з носіями або жителями Польщі. Якщо ви не відвідуєте курси чи репетитора, знайти людину, яка знає польську все рівно необхідно. Під час спілкування вам допоможуть із вимовою, граматикою та і загалом допоможуть побороти мовний бар’єр.

Тож, методів вивчення польської є безліч. Для швидкого і ефективного результату краще піти на курси, якщо ж часу є вдосталь - можна самостійно опановувати мову за допомогою фільмів та мовних додатків. Головне не втрачати мотивацію і бажання.