Оголошений новий опалювальний сезон 15 жовтня, швидше за все, вчасно не розпочнеться. Внаслідок зростання цін, неузгодженостей у нормативно-правовій базі, для більшості шкіл Львівщини громади наразі не в змозі укласти угоди на постачання газу для шкільних котелень. 

Зростання ціни на газ – чи врятує карантин

Місцеві органи влади отримали можливість купувати газ для опалення бюджетних установ в опалювальному сезоні за ціною 13,6 грн/куб. м (без ПДВ), понад 16 грн/куб. м з ПДВ. Нагадаємо, що для підприємств теплокомуненерго ціну газу встановлено на рівні 7,42 грн/куб. м. 

На державному рівні гарантовані компенсаційні заходи, укладений меморандум. Проте, як визнають юристи, старий механізм вже зруйнований, а новий – ще не створений, через що й виникають суттєві неузгодження. Щоб придбати газ за новими правилами, потрібно оголосити тендер, що є досить тривалою процедурою.

Чи спростилися відносини користувачів та надавачів послуг 

Як розказує голова Бібрської ОТГ Роман Гринус, навіть за оголошеною ціною 25 грн/куб. м тендер просто не відбувся. А вже укладені раніше угоди, з розрахунку 17-18 грн/куб. м, постачальники просто розривають, адже не спроможні виконувати зобов’язання. 

Таким чином, склалася ситуація, що постачальника газу немає. Лише декілька медзакладів, шкіл та садочків з опаленням від теплокомуненерго та школи з електричним опаленням не мають проблем. У Миколаївській громаді також напевно не знають, як саме будуть реалізовані положення меморандуму. «Газ за 25-30 грн примусить звернути усі соціальні програми територіальної громади», - каже голова Миколаївської міської ради Андрій Щабель. 

Про меморандум з Урядом

На засіданні президії Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України 30 вересня, центральна й місцеві органи влади, НАК «Нафтогаз України» підписали меморандум щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання тепла й гарячої води в нинішньому опалювальному сезоні. 

Певним компромісом є рішення щодо спрямування у 2022 році до місцевих бюджетів додатково 4% податку на доходи фізичних осіб. Але, що найголовніше, за переконанням міського голови Андрія Садового – це заборона безакцептного списання коштів з рахунків теплопостачальних підприємств. Отже, є сподівання на проходження опалювального сезону. 

Проте, наразі на місцях гадають, наскільки тривалими будуть нинішні карантинні обмеження, коли починати дистанційне навчання та готуються до суворої економії ресурсів в осінньо-зимовий період. 

Джерело: https://zahid.espreso.tv/novyny-lviv