На сьогоднішній момент існує більш десятка методів, за допомогою яких можна навчити дитину читати.

Класичний метод навчання читання слів по складах

Найбільш часто метод навчання читання слів по складах застосовують в дитячому садку і в перших класах школи. На початковому етапі дитину вчать чітко вимовляти звук складу і кожну букву в ньому, а потім вона об’єднує склади в одне слово. До необхідних інструментів для навчання цим методом відноситься азбука, буквар, вирізані на картоні або папері картки, на яких написані букви або склади.
Переваги: дитина наочно бачить і чує букви або склади, завдяки чому нівелює можливість помилкової вимови слів.
Недоліки: даний метод непридатний для навчання дітей молодше чотирьох років, так як діти в цьому віці не володіють ще певними знаннями. Для першокласника класичний метод дозволить його швидко навчити читати.

Метод з використанням кубиків Зайцева

У цьому методі використовуються спеціальні кубики, на яких зображені букви і склади, при цьому кожен кубик володіє певним кольором, завдяки чому дитині буде легше орієнтуватися і запам'ятовувати потрібне поєднання звуків і букв. Наприклад, для позначення дзвінкого складу використовують залізні кубики, які при механічному впливі на них видають дзвінкий звук, а кубики з дерева видають глухий звук. На великих за своїми розмірами кубиках зображені тверді голосні, а м'які приголосні зображені на маленьких кубиках.

Переваги:

  • метод підходить як для першокласника, так і для дітей будь-якого віку;
  • розвиває моторику, слух;
  • викликає зацікавленість у дитини навчитися читати.

У цьому методі існують деякі недоліки, завдяки яким діти неправильно сприймають фонетику слів і закінчення.

Метод читання цілих слів

Суть цього способу навчання полягає в показі дитині грудного віку карток, на яких зображені малюнки зі словами. Показуючи дитині картку, вголос вимовляється слово, написане на ній. Завдяки цьому, дитина відразу сприймає ціле речення.
Переваги: навчання з самого раннього віку, можливість розвинути у дитини бездоганну пам'ять.
Недоліки: може викликати проблему грамотності та складності розбирати слова на складові частини.

Який краще використовувати метод?

Знаючи свою дитину, ви можете приблизно визначити, який їй метод краще підійде, щоб швидко навчити читати. Проте, якщо ви сумніваєтеся в своєму виборі, спробуйте різні методики навчання дитини і виберіть оптимальний.
Слід звернути увагу, що подібне навчання найкраще перевести в ігровий процес, який зацікавить дитину. Це можна зробити також за допомогою різних аксесуарів. Наприклад, пообіцяти, що купите йому гарний рюкзак за його успіхи в читанні. Можна навіть відкрити каталог інтернет-магазину https://lapabags.com/catalog/shkolnyye-ryukzaki-i-rantsy/ і разом з дитиною вибрати йому модель.