Фасадна фарба використовується для надання будівлі естетичного зовнішнього вигляду та захисту поверхні від негативної дії зовнішніх факторів. Матеріал наноситься на систему утеплення, декоративні штукатурки. Бувають акрилові, силіконові, силікатні фарби. Найчастіше використовуються два останні варіанти. Силіконові і силікатні фарби мають такі переваги:

  1. Водостійкість поєднається з наявністю мікропор на поверхні, що забезпечує вільну циркуляцію повітря і перешкоджає накопиченню пари між різними шарами фасаду.
  2. Завдяки антистатичним властивостям, відштовхуванню маленьких частинок виключене накопичення на стінах бруду та пилу.
  3. Після нанесення та висихання на поверхні формується шар, який відрізняється стійкістю до механічних пошкоджень та появи тріщин.
  4. Покриття підходить для миття різними засобами незалежно від хімічного складу, але проводити таку процедуру доводиться рідко.
  5. При дотриманні технології нанесення поверхня буде зберігати наданий колір десятки років без потреби в перефарбуванні.
  6. В складі немає шкідливих речовин, відсутній неприємний запах під дією високої температури.

Чим відрізняється силікатна фасадна фарба?

Фінішне покриття  такого типу наноситься на мінеральні і силікатні основи. Силікатна фарба не підходить для горизонтальних поверхонь і не здатна витримувати пряму дію снігу. До її переваг відносять:

  • сильну покрівельну здатність;
  • пропускання водяного пару і СО2;
  • відштовхування води з поверхні.

Наноситься ручним механізованим способом. Розхід силікатної фарби складає 0,18-0,35 л/м2.

Особливості силіконових фарб

Цей тип фінішного покриття фасадів відрізняється високою проникністю СО2 та водяної пари. Практично не забруднюється і зберігає вигляд під дією води. Колір не змінюється під впливом сонячного проміння. Завдяки спеціальним домішкам виключене розмноження мікроорганізмів на поверхні.

Наносити силіконові фарби можна наносити:

  • на цементні або цементно-вапняні поверхні;
  • по верх органічних, силіконових та силікатних штукатурок;
  • на фасадні стіни із пісковика.

Щоб фарба добре трималася на поверхні перед нанесенням на ній немає бути бруду і вологи. Для нанесення силіконової фарбі підходить щітка, розпилювач, валик, безповітряний спосіб. Фінішне покриття з технологією Lotus-Effect відрізняється від звичайного складу функцією самоочищення під час дощу.