Соняшник - одна зі стратегічних сільськогосподарських культур в Україні. Насіння вирощують для виробництва рослинної олії, маргарину, східних солодощів та інших важливих продуктів харчування. У складі соняшнику виявлено безліч цінних для людського організму речовин: вітамінів, мікроелементів і незамінних жирних кислот. Ця рослина також використовуються в якості корму для тварин. На його основі виготовляють силос, шрот, обмолочені кошики, полови, макуха і сінаж. "Сонячна квітка" необхідний і для технічних потреб. Його застосовують для виробництва моторних олив, палива, лакофарбових матеріалів, мила, гуми, лінолеуму і навіть паперу.

Основні фактори, які впливають на ціну соняшнику

Соняшник - вигідна культура для українського агробізнесу. Популярна сільськогосподарська рослина протягом багатьох років демонструє стабільну прибутковість, не залежно від погодно-кліматичних умов і економічних негараздів в країні. Але цінові гойдалки все ж присутні. На остаточну вартість впливають, переважно, такі об'єктивні фактори:

  • Сорт соняшнику. Посівний матеріал може бути селекційним або гібридним. Він різниться по схожості, чистоті та вологості. Від цих характеристик залежить ціна насіння, а як наслідок – і вирощеного врожаю.

  • Ціна соняшникової олії. Якщо дорожчає цей затребуваний харчовий продукт, ціна соняшнику збільшується.

  • Валовий збір. Коли обсяги вирощеної продукції перевищують попит на внутрішньому і зовнішньому ринку, ціна на соняшник прогнозовано падає.

  • Тенденції світового ринку. В основі вартості однієї тонни врожаю лежить ціна однієї тонни соняшникової олії, сформована на зовнішньому ринку.

  • Кліматичні умови. Важливо правильно спрогнозувати терміни висіву та збору культури. Це мінімізує витрати.

  • Коливання валют. Стрибки курсу долара і євро можуть істотно вплинути на прибутковість.

  • Виробничі витрати. Для обробки поля необхідно закуповувати добрива, засоби захисту рослин і сучасну техніку.

  • Якість соняшнику. Ціни на соняшник залежать від його вологості, сміттєвої домішки і т. д.

  • Обсяг реалізованої партії. На зовнішній ринок виходять тільки зі значними партіями олійної. Ціна на соняшник варіюється з кожним роком - від сезону до сезону.

Прогноз цін на 2021-2022

За оцінками Укргідрометцентру, урожай соняшнику в Україні у 2021 може скласти 15,9 млн. тонн. На більшості площ запаси вологи в грунті були достатніми та оптимальними. Рекордні валові збори стануть додатковим фактором тиску на рівень закупівельних цін. Пропозиції російської соняшникової олії також можуть посилити конкуренцію на ринку і вплинути на зниження вартості продукції.

Тим часом, в США заговорили про збільшення експорту української соняшникової олії на 2021-2022 маркетинговий рік. Якщо задумане вийде реалізувати, то ціни рано чи пізно закономірно зростуть.

На цей час ціна на соняшник в Україні – близько 19 тисяч гривень за тонну.

Стійке підвищення вартості продажу соняшнику спостерігається з нового календарного року і до початку літа. В кінці літа і на початку зими ціна опускається. Таким чином, реалізаційна ціна на зерно збільшується тоді, коли зменшуються запаси на ринку. А знижується, коли надходить пропозиція свіжого врожаю.

Як вигідно продати соняшник?

Вигідно продати соняшник можна і навіть потрібно. Щоб домогтися максимального результату, не варто реалізувати насіння з поля. Урожай окупиться і дасть прибуток, якщо перезимує в спеціально обладнаному сховищі з оптимальним температурним режимом і рівнем вологості.

Гарантія кращої ціни і швидких взаєморозрахунків – співпраця з перевіреним зернотрейдером, яким є група компаній «G.R. Agro». Підприємство ефективно працює з 2005 року, а тому має великий досвід здійснення міжнародних операцій. Серед переваг співпраці з компанією:

  • широкий вибір фінансових рішень;

  • ціни на соняшник за готівковий та безготівковий розрахунок;

  • конкурентні ціни;

  • відсутність ризиків.

"G.R. Agro" надає повний спектр послуг з фінансування, закупівлі, зберігання, транспортування та продажу врожаю з виходом на світові ринки.