Які бувають камінні топки, їх переваги і недоліки

З кожним роком наші будинки стають більш комфортними, акумулюючи в собі все те найкраще, що за багато століть людство вигадало для їх облаштування. Ще кілька десятиліть тому камін вважався величезною розкішшю, і посидіти біля його живлячого вогню вдавалося не багатьом. Технології сучасності дозволяють без запаморочливих витрат і абсолютно безпечно встановити і експлуатувати камінну топку з металу не тільки в приватному будинку, на дачі, або в міському котеджі. Деякі види камінів можуть прикрасити вітальні квартир в багатоповерхових будинках.

Відкриті камінні топки

Кам'яні топки можна розділити на два типи - відкриті і закриті. Не можна сказати, що вони дуже відрізняються з точки зору естетики, але що стосується функціоналу, то тут є декілька нюансів:

1. Вільне горіння - це практично завжди підвищена витрата палива і низький, близько 10-15% ККД. І це тільки в тому випадку, якщо все зроблено ідеально правильно. Практично все тепло в буквальному сенсі відлітає в трубу.

2. Відкритий вогонь - це завжди дуже красиво, але регулювати таке полум'я можна лише монотонно підкидаючи полінця, або залишаючи тліти вуглики.

3. Безпека - це фактор, який змушує багатьох задуматися над тим, а чи так потрібен мені камін у вітальні? Як показує практика, вилетівши з каміна, вугіллячко може накоїти багато бід, не дивлячись на наявність захисних екранів і негорючих підлог у камінній зоні.

4. Чистота: тут вже, як не крути, а частина продуктів горіння буде осідати в камінній зоні на меблі, шторах, підлозі та стінах.

5. Навіть непрацюючий камін витягує з приміщення прогріте повітря, не дивлячись на шибер - пристрій, що перекриває димохід. А тому витрати на прогрів кімнати з каміном в холодну пору року лягають плюсом на кошти, які доведеться викладати за паливо до топки відкритого типу.

По суті, якщо камін потрібен, як естетично привабливий об'єкт, і тільки - топка відкритого типу вам цілком підійде.

Топки каміна закритого типу

Цей вид металевих камінних топок з'явився порівняно недавно, і відразу ж привернув увагу споживача. Допитливі домовласники відзначили ряд явних переваг закритої конструкції, її економічність, безпеку і зручність. При цьому вогонь за склом виглядає також привабливо, як відкрите полум'я, але, в той же час:

  • ·ККД закритої камінної топки досягає 85%;
  • ·наявність дверцят дає можливість регулювати швидкість горіння палива;
  • ·продукти горіння не потрапляють в кімнату;
  • ·дверцята не дозволяють теплу виходити з нагрітої кімнати.

При найближчому розгляді можна переконатися в тому, що каміни із закритою топкою по суті ті ж печі, правда, з деякими конструктивними відмінностями, але більш естетичні.

Особливості камінних топок

Топки для камінів можуть виготовлятися з литого чавуну або збираються шляхом зварювання з більш легкої і пластичної сталі, даючи простір для фантазії дизайнерам. Матеріал топки слід враховувати при виборі конструкції, особливо якщо вона встановлюється на другому поверсі, та й для першого вага конструкції понад 200 кг вимагає фундаментного посилення. Щоб сталеві листи не прогорали, їх футерують - обробляють з середини термостійким матеріалом. На користь сталі говорити і те, що тріснувши від високих температур, чавун підлягає тільки заміні, а сталь ремонтопридатна - пошкоджене місце можна приварити, поставивши латку.

Різноманітність форм і розмірів дозволяє задовольняти найнеймовірніші запити споживачів. Топки можуть монтуватися в стіну, в кутовому просторі або стати акцентом в центрі просторої вітальні, з кожного куточка якої буде видно чаруюче полум'я.