Перекриття є однією з важливих частин будівлі. Від того наскільки якісно виготовлений цей елемент залежить міцність всієї будівлі. Залізобетон є підхожим матеріалом для виготовлення плит перекриття. Цей матеріал витримує достатньо великі навантаження завдяки своїй композиційній структурі. Бетон, завдяки своїй міцності, придає плиті необхідну твердість, а арматура допомагає витримувати цьому матеріалу згинальні та скручуючі навантаження, які в іншому випадку розламали б крихкий бетон. Тому використання монолітного залізобетонного перекриття є практичним і надійним рішенням.

Переваги монолітних бетонних плит 

Головними суперниками такого виду перекриття є конструкції виготовлені із готових залізобетонних блоків і плит. Хоча використання цих елементів суттєво пришвидшують будівництво, вони програють монолітним перекриттям за іншими параметрами. 

Монолітне перекриття має такі переваги:

  • Універсальність. Можна виготовляти плити будь-яких розмірів, які будуть ідеально підходити для будівлі. Встановлюючи заглушки та короби, можна заздалегідь зробити отвори для комунікацій, які будуть проходити повз плиту.
  • Надійність. Такий спосіб робить можливим виготовляти плити з такими параметрами міцності, які необхідні для будівлі. При необхідності геометричні параметри можливо міняти ще на етапі проектування, або змінювати в процесі виконання робіт, щоб готовий виріб відповідав необхідним вимогам.
  • Якість. На відміну від готових стандартних плит, за якістю монолітної плити, яку виготовляють на місці будови, можна прослідити на всіх етапах виготовлення. Що дозволить отримати якісний продукт, та заощадити кошти, які можуть бути витрачені на виправлення помилок.

Серед недоліків монолітного перекриття можна виділити:

  • Необхідність використання спеціального обладнання, в яке входить опалубка з ламінованої фанери та приладдя для її монтажу та кваліфікованого персоналу, який має досвід роботи у цій сфері.
  • Виготовити таке перекриття коштує дорожче, ніж використати готові плити.
  • Виготовлення монолітного перекриття займає досить багато часу, оскільки по технології потрібно дати плиті час для набору необхідної міцності.

Яка арматура використовується для монолітної плити? 

Для цих робіт використовують різноманітні види цього металопрокату. Застосовують як гладкі прутки, так і з насічками. Гладкі не застосовують для залізобетонних елементів, які будуть витримувати великі навантаження. З них виконують різноманітні кріплення, або другорядні елементи. Це зумовлено низькою вартістю таких прутків. Арматура з насічками є основним металопрокатом, який використовується для монолітного будівництва. 

В різних частинах плити перекриття використовують різні за діаметром прутки. Це зумовлено різним типом навантажень, які діють на плиту. У нижній частині вони розтягують конструкцію. Бетон погано витримує такі навантаження, тому в цій частині використовують товстішу арматуру, наприклад 12 мм у діаметрі. У верхній частині навантаження сжимають перекриття. Завдяки своїм властивостям, бетон краще витримує такі навантаження, тому для армування у такому випадку підійде арматура 8.