кабінет біології

Для виконання освітньої програми з курсу біології у всіх освітніх закладах виділяється окремий кабінет. Продумане оформлення, озеленення, дидактичні матеріали для початкової школи, грамотний підхід в подачі додаткової інформації сприяє кращому закріпленню матеріалу і робить кабінет улюбленим місцем для учнів.

З успіхом використовуються в освітньому процесі організовані в багатьох школах живі куточки, де можна щодня спостерігати за життям дрібних тварин і рослин. Також підтримується практика досвідчених ботанічних посадок на спеціально відведених ділянках для самостійної дослідницької діяльності школярів.

Біологія - предмет, який стосується чимало області і тому потребує у великій кількості наочних посібників, сучасних комунікаційних засобів, мультимедіа, пристроїв для обробки інформації та інших додаткових матеріалах і апаратури.

Вибір і розміщення рослин в кабінеті біології

Необхідний рівень освітленості всередині приміщення не допускає розміщення квітів на підвіконнях. Також заборонені отруйні і колючі рослини. Рекомендується оснащувати сучасний кабінет біології рослинами, що належать до певних відділів та родин з різними біологічними особливостями, на прикладі яких можна проводити демонстрації до тем. Наприклад, з їх допомогою можна наочно показати:

  • кореневі видозміни. Кореневища, повітряні коріння, цибулини;
  • листову мозаїку;
  • способи вегетативного розмноження;
  • відмінності рослин (анатомічні, фізіологічні, екологічні) - квіткових, папоротеподібних, водоростей.

Крім цього, кімнатні рослини можуть стати в нагоді для експериментів під керівництвом викладача, розвиваючих особисті якості учнів і формуючих навички науково-дослідницької діяльності.

Правила оформлення кабінету біології

Відповідальними за оформлення кабінету біології особами є вчитель і адміністрація НЗ. Під контролем адміністрації і відповідно до санітарних норм в приміщенні проводиться ремонт і переобладнання. Викладач займається розстановкою рослин, оформленням приміщення портретами вчених, розміщенням стендів і розподілом інших матеріалів. Для мотивації рекомендується використовувати окремий стенд з досягненнями і результатами творчої діяльності учнів, на якому можна розмістити також фотографії, підсумки олімпіад, змагань або науково-практичних конференцій.

Вибір обладнання для кабінету біології

Кабінет повинен бути оснащений відповідно до переліку навчального обладнання. Сучасна STEM лабораторія повинна мати необхідну кількість дидактичних та роздаткових матеріалів, мікроскопів та посуду для лабораторних дослідів, муляжів, колекцій та інших наочних посібників. Варто врахувати існування рекомендаційного переліку, поширеного Міністерством освіти та науки стосовно існуючого рівня розвитку технологій. Крім перерахованих вище предметів він включає:

  • оргтехніку та комп'ютери;
  • засоби візуалізації інформації, наприклад, інтерактивні дошки;
  • цифрові біолабораторії;
  • мультимедійні системи для відтворення інформації з цифрових носіїв;
  • програми для створення баз даних, отримання та обробки інформації, математичних моделей.