Обираючи надійне та потужне джерело живлення для різноманітних електроприладів, по-перше, згадують про літієві батарейки. І це не дивно тому що, окрім зазначених характеристик, ці елементи відрізняються більшою питомою щільністю енергії, широким діапазоном робочих температур, низьким саморозрядом та незрівнянно довгим терміном експлуатації.

Звичайна батарейка літієва дійсно має у 3-5 разів більшу енергоємність ніж лужні, соляні, ртутні та срібно-цинкові аналоги. Але в багатьох моделях показник напруги становить від 1,5 до 3,7 В, тому для використання в пересічних побутових пристроях, вимірювальних приладах різного призначення необхідно купити літієві батарейки з напругою 1,5 В. Багато виробників випускають таки елементи живлення в стандартних розмірах АА, або ААА, тобто тих, що частіше за все застосовуються у мобільних медичних та вимірювальних приладах, фото- та відеотехніці, інтерактивних іграшках.

Але використання літієвих батарейок цим не обмежується. Стабільна напруга та висока енергоємність, тривалий період експлуатації та час очікування, низький показник саморозряду (не більше 3%), позитивно оцінили не тільки користувачі побутової, медичної та вимірювальної техніки. Якісні та довговічні батарейки літієві (приклад таких тут https://primetrade.com.ua/product-category/elementi-zhivlennia/) працюють у багатьох сферах починаючи з високотехнологічного промислового устаткування, оборонної та авіакосмічної галузей і закінчуючи обліком енергоресурсів, живленням систем моніторингу та приладів у нафтогазовому секторі. Використання в таких сферах вимагає від батарей та акумуляторів інших характеристик й можливостей, тому виробники розробили наступні літієві джерела живлення:

- Літій-залізо-фосфатні – такі елементи використовують для пристроїв високого струму;

- Літій-тіонілхлоридні – літієва батарейка такого типу має стабільні показники струму, високу безпеку використання, тому використовується в системах контролю трубопроводів, сигналізації, пристроях GPS.

- Літій-залізодисульфідні – завдяки стабільній роботі та запобіжникам такі батареї доцільно використовувати в приладах великої потужності. Моделі з напругою 1,5 В успішно замінюють елементів інших типів у побуті.

- Літій-марганцеві – дуже поширені завдяки значним імпульсним токам, температурному діапазону від -40 С до +70 С. Така літієва батарейка стійка до пасивації. Найчастіше вони працюють в електроінструменті та різноманітних силових агрегатах.