Сьогодні, 31 січня, до Львівської міської ради завітали представники Офісу Ради Європи в Україні. Зокрема, під час зустрічі з міським головою Львова Андрієм Садовим обговорили реформу децентралізації та місцевого самоврядування, сприяння розвитку громадського суспільства та громадської участі, політику гендерної рівності та молодіжну політику міста, а також подальші перспективи співпраці.

«Я дуже радий вас бачити у Львові. Це велика честь. Перш за все, хочу подякувати вашому Офісу та Офісу у Києві – у нас дуже хороша співпраця. Багато хороших проєктів ми робимо у співпраці з іноземними партнерами, і у нас вже є багато досвіду.

Ми чимало зробили у Львові, але розуміємо, що треба дуже багато зробити в Україні. Тому організовуємо дуже цікаві резиденції, де через конкурс запрошуємо спеціалістів з усієї країни. Вони приїжджають на декілька днів до Львова, де найкращі фахівці дають їм знання, розповідаючи про найуспішніші ініціативи, які вже вдалось реалізувати у нашому місті. Коли ти чуєш лекцію теоретика – це одне, а коли ти даєш справжній інструмент – то це зовсім інше. Ми сподіваємось, що ви підтримаєте цей проєкт. Це би, безумовно, дозволило йому вийти на інший рівень.

Інший аспект – допомога містам у написанні стратегії. В країні є дуже багато проєктів, де іноземні експерти допомагають розробити стратегії у форматі онлайн. Це неправильно. Найкращі практики мають приїжджати та знайомитись із містами в реальному житті. Хотів би відзначити, що ми також вже понад 10 років організовуємо стажування для студентів, які можуть познайомитись із діяльністю міської ради та отримати тут роботу», - розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

Відтак Верена Тейлор, директорка Офісу Генерального Директорату програм Ради Європи, відзначила плідну співпрацю організації зі Львовом. Також вона висловила підтримку щодо проведення резиденцій та обміну досвідом між громадами і додала, що в Офісі розглянуть способи долучення до цієї ініціативи.

Також Андрій Садовий розповів представникам Офісу Ради Європи в Україні про Громадський бюджет, як інструмент залучення мешканців до місцевого самоврядування. Зокрема, директор департаменту міської агломерації Юрій Лукашевський відзначив, що цього року за проєкти Громадського бюджету проголосувало понад 100 тисяч мешканців.

До того ж, у рамках зустрічі обговорили реформу децентралізації та місцевого самоврядування, а також інтеграцію приєднаних до Львова громад.

«Завдяки дослідженню було встановлено, що 70% мешканців сусідніх громад принаймні 1 раз на тиждень приїжджають до Львова. Це свідчить про те, що місто і навколишні громади є дуже інтегровані. Це дуже добре, з одного боку, а з іншого – тягне за собою низку питань, зокрема інфраструктурних. Ми маємо рухатись у тому напрямку, аби налагодити якісне співжиття та добросусідство.

Дякуючи Раді Європи, у нас в кінці року був гарний круглий стіл, де були представники Львова та приєднаних громад, де ми почали проговорювати ці питання. Ми б хотіли рухатись далі та переходити до їх вирішення», - акцентував заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач.