патрульные, проверки, нарушенияПрокуратура виявила порушення в Управлінні патрульної поліції на Львівщині. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Львівської області.

Прокуратура Львівської області провела перевірку в Управлінні патрульної поліції у Львівській області Департаменту патрульної поліції щодо дотримання відповідальними працівниками конституційних прав і свобод громадян при застосуванні до них заходів примусового характеру за вчинення адміністративних правопорушень.

Патрульними поліції допускалися непоодинокі випадки затримань осіб без оформлення протоколів про вчинення ними адміністративних правопорушень.

До прикладу, 27.04.2017, службовою особою УПП у м. Львові здійснено адміністративне затримання громадянина та доставлено у службове приміщення одного із відділів Нацполіції для встановлення особи та припинення правопорушення. Згодом затриманого було звільнено, а протокол про вчинене ним правопорушення не складено. Також виявлено факти застосування до осіб адміністративного затримання без обґрунтованих на це підстав.

Зазначимо, що якщо особа не вчинила правопорушення, то і затримувати її, відповідно до чинного законодавства, не дозволено.

Крім цього, з’ясувалось, що патрульними не здійснювалось роз’яснення затриманим особам, які вчинили адміністративні правопорушення, їх прав та обов’язків, передбачених ст.268 КУпАП та ст.ст.55, 56, 59, 63 Конституції України, та, зокрема, порядку проведення особистих оглядів.

Також траплялись випадки неповідомлення родичів про затримання осіб, у тому числі більш як на три години, а також порушення їх прав на захист.

Задля усунення зазначених порушень, прокуратура області внесла керівництву Управління патрульної поліції у Львівській області вказівку, яка на даний час перебуває на розгляді.


Прокуратура выявила нарушения в Управлении патрульной полиции на Львовщине. Об этом сообщает пресс-служба прокуратуры Львовской области.

Прокуратура Львовской области провела проверку в Управлении патрульной полиции во Львовской области Департамента патрульной полиции по соблюдению ответственными работниками конституционных прав и свобод граждан при применении к ним мер принудительного характера за совершение административных правонарушений.

Патрульными полиции допускались отдельные случаи задержаний лиц без оформления протоколов о совершении ими административных правонарушений.

К примеру, 27.04.2017, должностное лицо УПП в г. Львов осуществил административное задержание гражданина и доставил в служебное помещение одного из отделов Нацполиции для установления личности и пресечения правонарушения. Впоследствии задержанный был освобожден, а протокол о совершенном им правонарушении не составлен. Также выявлены факты применения к лицам административного задержания без обоснованных на то оснований.

Отметим, что если человек не совершил правонарушение, то и задерживать его, согласно действующему законодательству, не разрешено.

Кроме этого, выяснилось, что патрульные ни разъясняли задержанным, совершившим административные правонарушения, их прав и обязанностей, предусмотренных ст.268 КУоАП и ст.ст.55, 56, 59, 63 Конституции Украины, и, в частности, порядка проведения личных осмотров.

Также были случаи несообщение родственникам о задержании лиц, в том числе более чем на 3 часа, а также нарушение их прав на защиту.

Для устранения указанных нарушений, прокуратура области внесла руководству Управления патрульной полиции во Львовской области указание, которая в настоящее время находится на рассмотрении.