Грибовичский полигон, расследование, прокуратура, Андрей СадовойПрокуратура оголосила про хід та результати досудовового розслідування трагедії на Львівському полігоні твердих побутових відходів. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Львівської області.

Як наголосив перший заступник прокурора області Олександр Русецький, причиною пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі, згідно з висновком експертів, стало самозаймання неущільнених твердих побутових відходів. Даних щодо умисного підпалу або щодо загорання через інші сторонні фактори експертиза не виявила. Настання вказаного нещасного випадку стало через незадовільний технічний стан полігону, який не відповідав вимогам нормативних документів. Відтак, органом досудового розслідування було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 236 та ч.2 ст. 367 КК України, трьом посадовим особам ЛКП "Збиранка", які згідно своїх посадових обов'язків відповідали за експлуатацію полігону твердих побутових відходів. Крім цього, за невжиття заходів щодо контролю за діяльністю ЛКП "Збиранка" було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, керівнику Управління житлового господарства Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради. На даний час вказані кримінальні провадження перебувають на розгляді в Галицькому районному суді міста Львова.

Також предметом досудового розслідування було дотримання правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві. Проведеною судовою експертизою було встановлено, що дії підрозділів ДСНС у Львівській області, які проводили роботи з гасіння пожежі на вищевказаному полігоні, відповідали вимогам нормативних документів. За результатом досудового розслідування було прийнято рішення про закриття кримінального провадження за ч.2 ст. 272 КК України.


Прокуратура объявила о ходе и результатах досудовового расследование трагедии на Львовском полигоне твердых бытовых отходов. Об этом сообщает пресс-служба прокуратуры Львовской области.

Как отметил первый заместитель прокурора области Александр Русецкий, причиной пожара на Грибовицкой свалке, согласно заключению экспертов, стало самовозгорание неуплотненных твердых бытовых отходов. Данных об умышленном поджоге или о возгорании из-за других посторонних факторов экспертиза не обнаружила. Наступление указанного несчастного случая произошло из-за неудовлетворительного технического состояния полигона, который не отвечал требованиям нормативных документов. Поэтому органом предварительного расследования было сообщено о подозрении в совершении уголовных преступлений, предусмотренных ст. 236 и ч.2 ст. 367 УК Украины, трем должностным лицам ЛКП "Збиранка", которые согласно своих должностных обязанностей отвечали за эксплуатацию полигона твердых бытовых отходов. Кроме того, за непринятие мер по контролю за деятельностью ЛКП "Збиранка" было сообщено о подозрении в совершении уголовного преступления, предусмотренного ч. 2 ст. 367 УК Украины, руководителю Управления жилищного хозяйства Департамента жилищного хозяйства и инфраструктуры Львовского городского совета. В настоящее время указанные уголовные производства находятся на рассмотрении в Галицком районном суде Львова.

Также предметом досудебного расследования было соблюдение правил безопасности во время выполнения работ с повышенной опасностью на производстве. Проведенной судебной экспертизой было установлено, что действия подразделений ГСЧС в Львовской области, которые проводили работы по тушению пожара на вышеуказанном полигоне, отвечали требованиям нормативных документов. По результатам досудебного расследования было принято решение о закрытии уголовного производства по ч.2 ст. 272 УК Украины.