лентец, ребенок, заразился, рыбаНа Львівщині у 4-річної дівчинки, яка покуштувала рибу з Росії, діагностували рідкісне захворювання – дифілоботріоз. Про це повідомляє Львівський обласний лабораторний центр.

В грудні 2017 року у 4-річної мешканки Львівської області зареєстрований випадок захворювання на рідкісний паразитоз – дифілоботріоз, одним з проміжних господарів якого є хижі прісноводні риби(окунь, щука, судак та ін.), а кінцевим – людина, собаки, коти та ін.

Згідно з історією хвороби, дитина вживала рибу та ікру, привезену з Росії, яка була, судячи з усього, неправильно кулінарно оброблена. Захворювання протягом тривалого часу не проявлялось. Наявність інвазії встановлено у зв’язку з виділенням при дефекації “стрічки” гельмінта, після чого появились скарги на болі в животі, нудоту, слабість. Провокуючим чинником виділення стьожака широкого у біоматеріалі було приймання протигельмінтних препаратів (оскільки в одного з членів сім’ї лабораторно виявлено гострики, і лікування проводилось згідно призначення сімейного лікаря).

Фрагменти паразита були доставлені в паразитологічну лабораторію ДУ “Львівський обласний лабораторний центр МОЗ Ураїни” та ідентифіковані як Diphyllobothrium latum – стьожак широкий. У Львівській області захворюваність на дифілоботріоз почала реєструватися з 2001 року, станом на сьогодні зареєстровано 6 випадків дифілоботріозу.

Довідка SQ. Дифілоботріоз – зоонозний пероральний біогельмінтоз, збудником якого є стьожак широкий (Diphyllobothrium latum). Це найбільший гельмінт людини, який внесений в книгу рекордів Гінесса – довжина від 2 до 12 м і більше (15-20м).В кишечнику людини паразитує один, рідше декілька стьожаків. Тривалість життя паразита вимірюється роками – 10-20 років. При цьому періодично частина кінцевого відділу гельмінта виділяється з фекаліями при дефекації. В Україні вогнища даного паразитозу існують у дельті Дунаю, а також в зоні Кременчуцького та Каховського водосховищ, створених на Дніпрі.

Зазвичай дифілоботріоз протікає бурхливо, з яскраво вираженими проявами:

  • слабкість і постійна сонливість;
  • значне зниження працездатності;
  • парестезії (порушення чутливості шкірного покриву, поколювання і оніміння);
  • постійні запаморочення;
  • неприємний присмак на язику після їжі, особливо коли людина вживає солону або кислу їжу;
  • нудота, нерідко перехідна в проривну блювоту;
  • хворобливі відчуття в животі;
  • порушення стільця (закрепи змінювалися проносами);
  • практично повна втрата апетиту.


На Львовщине у 4-летней девочки, которая поела рыбу из России, диагностировали редкое заболевание - дифиллоботриоз. Об этом сообщает Львовский областной лабораторный центр.

В декабря 2017 года у 4-летней жительницы Львовской области зарегистрирован случай редкого паразитоза - дифиллоботриоз, одним из промежуточных хозяев которого является хищные пресноводные рыбы (окунь, щука, судак и др.), а конечным - человек, собаки, кошки и др.

Согласно истории болезни, ребенок употреблял рыбу и икру, привезенную из России, которая была, судя по всему, неправильно кулинарно обработанная. Заболевание долгое время не проявлялось. Наличие инвазии установлено в связи с выделением при дефекации "ленты" гельминта, после чего появились жалобы на боли в животе, тошноту, слабость. Провоцирующим фактором выделения лентеца широкого в биоматериале был прием противогельминтных препаратов (поскольку у одного из членов семьи лабораторно выявлены острицы, и лечение проводилось согласно назначению семейного врача).

Фрагменты паразита были доставлены в паразитологическую лабораторию ГУ "Львовский областной лабораторный центр МЗ Украини" и идентифицированы как Diphyllobothrium latum - лентец широкий. Во Львовской области заболеваемость дифиллоботриоз начала регистрироваться с 2001 года, на сегодняшний день зарегистрировано 6 случаев дифиллоботриоза.

Справка SQ. Дифиллоботриоз - биогельминтоз, возбудителем которого является лентец широкий (Diphyllobothrium latum). Это самый длинный гельминт человека, который внесен в книгу рекордов Гинесса - длина от 2 до 12 м и более (15-20). В кишечнике человека паразитирует один, реже несколько лентецов. Продолжительность жизни паразита измеряется годами - 10-20 лет. При этом периодически часть концевого отдела гельминта выходит с калом при дефекации. В Украине очаги данного паразитозов существуют в дельте Дуная, а также в зоне Кременчугского и Каховского водохранилищ, созданных на Днепре.

Обычно дифиллоботриоз протекает бурно, с ярко выраженными проявлениями:

  • слабость и постоянная сонливость
  • значительное снижение работоспособности;
  • парестезии (нарушение чувствительности кожного покрова, покалывание и онемение)
  • постоянные головокружения;
  • неприятный привкус на языке после еды, особенно когда человек употребляет соленую или кислую пищу;
  • тошнота, нередко переходящая в прорывную рвоту;
  • болезненные ощущения в животе
  • нарушения стула (запоры менялись поносами)
  • практически полная потеря аппетита.