Сьогодні декілька десятків працівників львівських підприємств, які забезпечують життєдіяльність міста, відновлювали свої навики володіння зброєю. Навчання провели ветерани російсько-української війни разом з учасниками одного із львівських стрілецьких клубів. Як зауважив мер Львова Андрій Садовий, такі навчання будуть системними, адже місто працює над програмою національного спротиву, яка, окрім техніки володіння зброєю, передбачає ще й медичний аспект та загальну координацію зі службами територіальної оборони в країні.

«Ми повинні бути готові захищати себе, свою країну, тим більше, коли йдеться про стратегічні підприємства, на які можуть бути диверсійні атаки. Тому чітко і за протоколом, який визначає держава, ми повинні допомагати силам територіальної оборони. Ми вже переформатували управління надзвичайних ситуацій, включивши аспект територіальної оборони.

Я подивований мужністю наших військових, які вибудовують полігони. Ми домовилися про системні заняття для працівників наших комунальних установ, організацій, міських підприємств. Також будемо відновлювати тири і будемо підтримувати ці стрілецькі полігони, які сьогодні вже є на території Львова й області», - розповів мер Львова Андрій Садовий.

Сьогодні навчання провели для працівників підприємств «Львівтеплоенерго», «Залізничнетеплоенерго», «Львівсвітло» та «Львівводоканал». Такі навчання будуть системними, а згодом, після відновлення очного навчання у школах, окремий військовий вишкіл проведуть і для старшокласників.

«Сьогодні ми запросили працівників комунальних підприємств. Більшість проходили службу у Збройних силах, багато працівників міських структур пройшли зону бойових дій, але є люди, які не мають цих навиків, і треба їх навчити. А вже коли завершиться карантин, то ми переплануємо навчання для наших старшокласників з точки зору володіння зброєю. Зараз кожен повинен мати ці навики, тому я всіх залучаю, і власним прикладом це показую», - зазначив Андрій Садовий.

Водночас, місто напрацьовує програму підготовки львівської громади до національного спротиву. Це комплексний документ, у якому виписаний план дій та підготовки у випадку розгортання повномасштабних військових дій на території України.

«Незабаром на сесії будемо голосувати програму спротиву, яка передбачає, найперше, відновлення навиків володіння зброєю, і навчання тих, хто таких навиків не має. Другий аспект – це вміння надавати медичну допомогу, тому що найбільше людей гине від втрати крові. Ми будемо відкривати певний медичний центр, навики в нас є, ми це колись робили в 2014 році. І це загальна координація, це протидія всім загрозам – але це в координації зі службами територіальної оборони», - додав мер Львова Андрій Садовий.

Кожен повинен вміти себе захистити, а тому такі навчання, особливо для працівників міських структур, є вкрай необхідними. В цьому переконаний радник міського голови з питань територіальної оборони, колишній заступник командира 80-ї десантно-штурмової бригади з озброєння Микола Грицайчук.

«Закон України про національний спротив передбачає, що територіальна оборона може формувати добровольчі підрозділи, які допомагатимуть військам сил територіальної оборони. Тому було прийнято рішення провести такі перші стрільби з представниками комунальних підприємств міста, щоби ознайомитися чи відновити свої навики у практичній стрільбі і користуванні зброєю. Бо противник, який наважиться напасти на Україну, має знати, що йому в кожному місті чинитимуть опір. І чим більше людей буде підготовлено, тим краще буде для України», - зазначив Микола Грицайчук.

Окрім навчання техніки володіння зброєю, учасники навчань ознайомилися із захисним екіпіруванням, вмістом бойових аптечок тощо.

«Основний аспект робимо на безпеці, маніпуляціях зі зброєю, тобто завдання першого заняття – навчити людей розуміти, як безпечно поводитися зі зброєю. Сьогодні мали два напрямки – високоточна стрільба і стрільба з карабіна. В процесі занять люди здобувають практичний досвід, знайомляться із захисним екіпіруванням, вмістом бойових аптечок, роблять постріли», - зауважив Володимир, керівник спортивного клубу.

«Початок покладений. Ми плануємо зробити ці навчання на системній основі. Бо концепція територіальної оборони – це не тимчасове явище. Це закон, який має постійну дію і його потрібно постійно втілювати. Тому буде низка заходів, які будуть реалізовуватися постійно.

Такі навчання дають не лише технічні навики, а й психологічні – ти бачиш ціль, розумієш, що в тебе зброя, яка може вбити. Фактично, ти користуєшся чимось небезпечним заради безпеки», - підсумувала Наталія Алєксєєва, керуюча справами виконавчого комітету Львівської міської ради.