собор, храм, УПЦ МП, церковьУ підпорядкуванні УПЦ МП на Львівщині залишається 60 церков. Про це повідомляє ZAXID.NET.  

Після створення на Об’єднавчому Соборі єдиної помісної Православної церкви в Україні духовенство УПЦ МП може стати частиною об’єднаної православної церкви. 17 грудня у Вінниці парафія УПЦ МП уже перейшла до новоствореної православної церкви. Це перший випадок, коли церковна громада вийшла з юрисдикції УПЦ МП після Собору. Загалом в Україні є 12 тис. парафій УПЦ МП, зокрема 60 церковних громад діють на Львівщині.

Як вказано на сайті Львівської єпархії УПЦ МП, на території Львівщини розташовані 60 церков та два монастирі (Спасо-Преображенський жіночий монастир у Львові та Свято-Онуфріївський чоловічий монастир у селі Межигір’я Турківського району), що їй підпорядковані. Жоден з них наразі не приєднався до об’єднаної православної церкви.

У Львові є три храми УПЦ МП: Свято-Георгіївський кафедральний собор на вул. Короленка, 3, Свято-Троїцька церква на вул. Антоновича, 100 та дерев’яний храм на проспекті Червоної Калини, 89.

На сайті єпархії вказано п’ять храмів, що входять до Яворівського благочиння (Яворівський та Городоцький райони), зокрема храми у селах Лісновичі, Речичани, Старичі, Велике Поле та смт Івано-Франкове.

На Турківщині та Сколівщині вказано сім діючих храмів, що розташовані у селах Лосинець, Мельничне, Радич, Свидник, Шандровець, Приспіл, Явора, ще чотири храми (три у Турці та один у селі Карпатське) вказані, як "захоплені", або ті, що перейшли УПЦ КП.

Ще вісім храмів УПЦ МП входять до Стрийського благочиння (Стрийський, Жидачівський та Миколаївський райони). Вони розташовані у Миколаєві, Стрию та Новому роздолі, а також у селах Колодруби, Верчани, Баня Лисовецька, Піщани. Своя парафія УПЦ МП є також у Жидачеві.

На Старосамбірщині є три діючих храми УПЦ МП (у селах Грозьово, Торчиновичи, Дністрик), також один храм є у Самборі.

12 храмів УПЦ МП є на Сокальщині: два у Червонограді, а також по одному у Великих Мостах, Соснівці, Угневі та у селах Карів, Корчів, Михайлівка, Піддубне, Свитязів, Стенятин, Шпиколоси.

На Радехівщині вказано чотири храми УПЦ МП (у Радехові та селах Бабичі, Тетевчиці і Стоянів), ще два храми є у Мостиському районі (у місті Мостиська та селі Старява), шість храмів розташовані у Жовківському районі (у Жовкві, Раві-Руській та селах Сопошин, Сулимів, Звертів та Віднів), а також сім храмів та собор розташовані на Дрогобиччині (у Дрогобичі, Бориславі, Трускавці, Стебнику, смт Східниця та у селах Бистриця, Новий Кропивник, Уріж). Також один храм УПЦ МП є у Бродах, та один у смт Красне (Буський район).

Довідка. Православну церкву України утворили 15 грудня на базі УПЦ КП та УАПЦ, до неї також можуть долучитись церковні громади УПЦ МП, попри те, що Українська православна церква Московського патріархату не визнає результати Об’єднавчого Собору. Після надання Православній церкві в України томосу та частина УПЦ МП, що не перейде до об’єднаної православної церкви, мала б змінити назву і стати частиною РПЦ.


В подчинении УПЦ МП на Львовщине остается 60 церквей. Об этом сообщает ZAXID.NET

После создания на Объединительном Соборе единой поместной Православной церкви в Украине духовенство УПЦ МП может стать частью объединенной православной церкви. 17 декабря в Виннице приход УПЦ МП уже перешел во вновь созданную православную церковь. Это первый случай, когда церковная община вышла из юрисдикции УПЦ МП после Собора. Всего в Украине есть 12 тыс. приходов УПЦ МП, в том числе 60 церковных общин действуют на Львовщине.

Как указано на сайте Львовской епархии УПЦ МП, на территории Львовщины расположены 60 церквей и два монастыря (Спасо-Преображенский женский монастырь во Львове и Свято-Онуфриевский мужской монастырь в селе Межгорье Турковского района), что ей подчинены. Ни один из них пока не присоединился к объединенной православной церкви.

Во Львове есть три храма УПЦ МП: Свято-Георгиевский кафедральный собор на ул. Короленко, 3, Свято-Троицкая церковь на ул. Антоновича, 100 и деревянный храм на проспекте Красной Калины, 89.

На сайте епархии указано пять храмов, входящих в Яворовское благочиние (Яворовский и Городокский районы), в том числе храмы в селах Лесновичи, Речичаны, Старычи, Большое Поле и пгт Ивано-Франково.

На Турковщине и Сколевщини указано семь действующих храмов, расположенных в селах Лосинец, Мельничное, Радич, Свидник, Шандровець, Прыспил, Явора, еще четыре храма (три в Турке и один в селе Карпатское) указаны, как "захваченные", или те, что перешли УПЦ КП.

Еще восемь храмов УПЦ МП входят в Стрыйское благочиние (Стрыйский, Жидачевский и Николаевский районы). Они расположены в Николаеве, Стрые и Новом Роздоле, а также в селах Колодрубы, Верчаны, Баня Лисовецкая, Песчаны. Своя приход УПЦ МП также в Жидачеве.

На Старосамборщине есть три действующих храма УПЦ МП (в селах Грозово, Торчиновичи, Днестрик), также один храм у Самборе.

12 храмов УПЦ МП является на Сокальщине: два в Червонограде, а также по одному в Великих Мостах, Сосновке, Угневе и в селах Автомобилей, Корчев, Михайловка, Поддубное, Свитязь, Стенятин, Шпиколосы.

На Радеховщине указано четыре храма УПЦ МП (в Радехове и селах Бабичи, Тетевчицы и Стоянов), еще два храма у Мостисском районе (в городе Мостиска и селе Старява), шесть храмов расположены в Жолковском районе (в Жолкве, Раве-Русской и селах Сопошин, Сулимов, Звертов и Виднев), а также семь храмов и соборов расположены на Дрогобыччине (в Дрогобыче, Бориславе, Трускавце, Стебнике, пгт Сходница и в селах Быстрица, Новый Крапивник, Урож). Также один храм УПЦ МП есть в Бродах, и один в г. Красное (Бусский район).

Справка. Православную церковь Украины образовали 15 декабря на базе УПЦ КП и УАПЦ, к ней также могут присоединиться церковные общины УПЦ МП, несмотря на то, что Украинская православная церковь Московского патриархата не признает результаты Объединительного Собора. После предоставления Православной церкви в Украине томоса та часть УПЦ МП, которая не перейдет к объединенной православной церкви, должна изменить название и стать частью РПЦ.